10. Novelda ruge

“Ik heb gevonden naar waar ik op zoek was¨ Enthousiast kwam mijn lief terug na zijn zaterdagmiddag motortochtje, maar dat was een beetje uitgelopen tot na middernacht. Toen ik vroeg wat hij gevonden had, vertelde hij dat hij dit keer zonder doel was wezen rondrijden en in Novelda was terecht gekomen. Daar ontmoette hij enkele andere motorrijders die hem vertelden dat er een groot motorfeest aan de gang was in die stad. Zo maakte hij kennis met de leden van de motorclub Cienfuego.

Ieder jaar in december organiseert die club een feest van twee dagen en dan komen vanuit heel Spanje en ook daarbuiten motorclubs naar deze stad om dat feest mee te maken. Er was een rit door de stad geweest, vertelde hij vol enthousiasme verder. Wel vierhonderd motoren reden achter elkaar door de smalle straatjes onder politiebegeleiding, alles ging heel soepel en gemakkelijk, er werd zelfs niet gekeken of je een helm op had. De politie reed voorop en men ging van de ene bar naar het volgende café waar glazen bier en frisdrank genuttigd werden. Vooral bier, want de meeste bikers zijn niet vies van een glaasje alcoholhoudende drank. Aan het einde van die rit reed het hele gezelschap naar een restaurant waar een goede maaltijd werd gegeten. Daarna terug naar het feestterrein, een ommuurde ruimte waar stands stonden die allerlei artikelen verkochten die voor motorrijders interessant zijn. Erg laat in de nacht was er een optreden geweest van twee striptease danseressen. Het was een succes, dat bleek wel uit de manier hoe mijn wederhelft zijn verhaal vertelde. ”Novelda Ruge heet het,¨ vertelde hij verder. “dat betekent Novelda brult, trilt. Dat was letterlijk zo want toen al die motoren langzaam tussen de hoge huizen in de smalle straatjes reden, hadden al die motorrijders extra gas gegeven zodat het gebrul van de motoren oorverdovend was en het leek of de huizen stonden te trillen. Ieder jaar in december wordt dit weer georganiseerd.¨ vertelde hij nog nagenietend.


De volgende ochtend moest hij weer op het feestterrein zijn, dan was er ontbijt met churros en chocolade of voor de liefhebber gebakken sardines en bier. Daarna nog een rit door de stad en een bezoek aan Castillo de la Mola, een ruïne van wat eens een kasteel was geweest en het welbekende mooie kerkje van Santa Maria Magdalena, net buiten de stad. Het was een prachtig gezicht, al die motoren die tegen de berg op en later ook weer af reden, veel inwoners van Novelda en omgeving gaan dit jaarlijkse evenement dan ook bekijken.


“Dit is een geweldige club.¨ zei mijn eega toen hij thuis kwam en vertelde dat hij daar lid van wou worden. Hij had met enkele van het bestuur gesproken en zou de volgende vrijdag naar hun clubhuis komen, dan hadden ze vergadering. Of hij lid kon worden moesten ze eerst met elkaar overleggen, ze waren allemaal Spaans en veel jonger. Hij moest de week erna maar terug komen, dan zouden ze het hem laten weten. Daar had hij alle begrip voor en wachte dus rustig af. De week erop ging hij er weer naar toe en de mannen ontvingen hem letterlijk en figuurlijk met open armen. Ze vertelden hem de regels en de kosten van het lidmaatschap en ook wat ze zoal door het hele jaar deden. Dat was nogal wat. Regelmatig gaan ze op bezoek bij feesten van andere clubs. Eén zondag in de maand maakt de groep een rit, de route wordt dan door de één en dan weer door een ander geregeld, vrouwen gaan dan vaak in een auto mee, in de zomer organiseren ze een zomerfeest in de straat voor het clubhuis, drank, rock en roll muziek een barbeque en natuurlijk ´s nachts een striptease.

En dan eind van het jaar dat grote feest dat hij had meegemaakt, Novelda Ruge. dat was nogal wat om allemaal te organiseren. Echtgenoot was wel een beetje onder de indruk. Maar nog meer verbaasd was hij toen hij vroeg over hoeveel leden de club beschikte en hij het antwoord kreeg. “ Met jou erbij precies elf!¨ Ongelooflijk, met zo weinig mensen zulke grote evenementen organiseren. Dat had hij nooit verwacht.


Marijke Derksen


#motorrijdennovelda