16. Telefoon aansluiting

Hoera, we zijn weer aangesloten op de digitale snelweg. Daardoor dus ook weer snel bereikbaar voor al onze vrienden waar dan ook ter wereld. Dat dit eigenlijk heel simpel gegaan is zal ik vertellen.

Het is in het jaar 2000, in een tijd dat de technologie van mobiel telefoonverkeer nog in de kinderschoenen stond. Bij ons in de straat staan telefoonpalen, bijna alle buren hebben een aansluiting. Dus zei Juan, de assistent van de makelaar, dat we binnen drie dagen telefoon zouden hebben als we hier kwamen wonen. Anders kregen we van hem een etentje. Dat etentje hebben we dus gehad. Juan belde naar Telefonica. Mijn man belde en kreeg te horen dat we ingeschreven waren, er werd aan gewerkt. Niets. Buurman Antonio belde. We stonden op de urgentielijst. Maar er gebeurde niets. Ondertussen belden we met het inmiddels hier aangeschafte mobieltje. Maar wat een ellende, of we waren niet te bereiken of als we dat wel waren dan bleef dat ding na het beëindigen van het gesprek gewoon doorlopen en was voor ons op geen enkele manier af te zetten, dus kassa voor Movistar. Het zal wel aan onszelf gelegen hebben, het was een erg ingewikkeld apparaat. Dat moet je eerst leren kennen!


Op een middag kwam er een gesprek met een vriend in Egypte. Helaas was de verbinding niet goed, hij kon ons niet horen, wij hem wel, maar hij verbrak de verbinding. Later die middag moesten we iemand bellen, helaas dat lukte niet. Het apparaat, het was een prepaid telefoon, gaf aan dat het saldo ontoereikend was. Dat klopte niet want die middag was het saldo nog vijftien gulden geweest. Waar was dat gebleven? Ook naar Nederland bellen kost veel met dit toestel, dat doe je alleen als het echt niet anders kan. Als er dan nog eens zoveel minuten per keer bijkomt omdat het ding niet gelijk stopt, dan is het toch wel voor te stellen dat we op een bepaald moment baalden over deze manier van telefoneren.


Maar een oplossing was zeer nabij. Antonio, onze Spaanse buurman heeft wel een telefoonaansluiting. Voor de grap zei ik tegen mijn man toen we buiten naar die telefoonpalen stonden te kijken, “je kent toch die reclame van Rijk de Gooyer die een lijntje naar de boerderij van zijn buren legt om goedkoop te kunnen telefoneren. Zullen wij een lijntje bij de buurman aftappen.?” Samen lachten we om het idee. Maar echtgenoot vertelde het aan Antonio en die vond het een prima idee. Hij woont in de stad Elche en is alleen het weekend en in de vakanties hier. Wij betalen voor hem de telefoonrekening en wij kunnen bellen en gebeld worden zoveel als we willen. Prima oplossing! Gelukkig heeft mijn lief verstand van dit soort zaken en heeft dus zelf een lijntje getrokken vanaf het huis van de buurman. Het enigste is dat als er op het weekend gebeld wordt men de kans loopt een Spaanstalige meneer of mevrouw aan de telefoon te krijgen. Als we thuis zijn en de telefoon rinkelt wachten we met opnemen tot er bij de buren wordt opgenomen. Horen we aan twee kanten vlot Spaans spreken dan weten we dat het niet voor ons is en leggen de hoorn weer neer. Is het voor ons dan horen we dat snel genoeg. We zijn ontzettend blij met deze oplossing, we kunnen weer mailen en voelen ons niet meer zo afgesloten van de wereld.

Maar…! Deze week heb ik naar alle vrienden en bekenden bericht gestuurd, per email en per post, met het telefoonnummer dat we nu tijdelijk mogen gebruiken… gisteren stond er een man van Telefonica voor de deur! Hij kwam kijken of het haalbaar is om hier een aansluiting te maken. Ik kreeg het even benauwd, moest ik nu weer naar iedereen een bericht met een nieuw eigen telefoonnummer sturen? Maar mijn lief zei me dat ik niet blij moest zijn met een dooie mus, want de man had gezegd dat om aansluiting te krijgen er zevenhonderd meter kabel moest worden getrokken naar ons huis, of we dus ook werkelijk een telefoonverbinding gaan krijgen, wist de man niet. Wie dat moest gaan betalen wist hij ook niet. Het enigste wat hij wist en ging doen, was deze gegevens door geven aan Telefonica. Dus voorlopig blijven we maar rustig afwachten. Het zou nog best eens heel lang kunnen gaan duren. Dankzij de Rijk de Gooyer reclame is dat nu niet meer zo moeilijk!


Marijke Derksen