17 januari, naamdag van Sint Antonius

San Anton of San Antonio Abad is de beschermheilige van (huis)dieren. In Spanje viert men dit met optochten en zegeningen van (huis)dieren in het weekend volgend op 17 januari.

Antonius, geboren als kind van rijke ouders, werd op zijn twintigste wees. Op dat moment gaf hij al zijn bezittingen aan de armen en trok zich terug om als monnik in eenzaamheid in de Oostelijke Woestijn van Egypte te wonen. Later voegden andere zich bij hem en samen vormden zij één van de eerste gemeenschappen van monniken in een klooster. Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd op eigen verzoek op een geheime plek begraven. Hiermee wilde hij voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord zou worden. Antonius werd al snel na zijn dood heilig verklaard.


Naast beschermheilige van (huis)dieren is Antonius is ook de patroonheilige van wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. Ook is hij beschermheilige van Essene en de Noord-Brabantse dorpen Sint Anthonis en Terheijden. En ben je iets kwijt dan vraag je de heilige Antonius om hulp.


Onderstaand affiche laat het programma zien in Orihuela voor aankomende zondag 19 januari.

#feestdageninspanje