19 maart - Día de San José

Día de San José - De dag van de heilige Sint Jozef is een feestdag in de meeste regio's van Spanje en wordt volgens de katholieke kalender elk jaar op 19 maart gevierd. Op 19 maart is het ook Vaderdag in Spanje. In de provincies Valencia en Alicante is deze dag een rode dag, wat betekent dat bedrijven en winkels op 19 maart gesloten zijn.

Dat Vaderdag in Spanje samenvalt met Día de San José is niet helemaal toevallig. Jozef wordt gezien als een uitstekend voorbeeld van een goede vader, vanwege zijn rol als adoptievader van Jezus. Al sinds de 10e eeuw wordt op 19 maart Jozef herdacht om zijn rol als liefhebbende echtgenoot van Maria en adoptievader van Jezus. Sint Jozef dag werd officieel een feestdag in 1479. Omdat deze dag bijna altijd tijdens de vastentijd is, wordt op deze feestdag over het algemeen geen vlees gegeten. Maar normaal gesproken wordt er wel uitgebreid gekookt en gegeten met de hele familie. Het is traditie voor kinderen die dag om het ontbijt van hun vader te maken en hem een klein cadeautje te geven of mee te nemen naar een restaurant. Degenen van wie de vaders zijn overleden, geven vaak geld aan liefdadigheidsinstellingen in naam van hun overleden vader.Jozef wordt beschouwd als de beschermheilige van de rooms-katholieke kerk. Paus Pius IX heeft hem in 1870 uitgeroepen tot beschermer van de kerk. Hij is ook de patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders in het algemeen, vandaar dat de meeste arbeiders op 19 maart vrij zijn. Jozef wordt vaak afgebeeld met het kindje Jezus, verschillende timmermansgereedschappen of een tak met bloeiende lelies.


Zoals de meeste heiligen heeft Jozef ook meerdere jobs als beschermer, zo is hij ook beschermheer van huis en haard. Heb je een onverkoopbaar huis? Begraaf dan een beeldje van de heilige Jozef in de tuin, op zijn kop en met zijn gezicht naar het huis. Het zou zo snel verkocht moeten zijn. Waarom op zijn kop? Om zijn hulp aan te sporen, mag je hem best een beetje onder druk zetten. Waarom met zijn gezicht naar het huis? Het verhaal gaat dat degene die hem naar de straat lieten kijken tot hun teleurstelling zagen dat het huis aan de overkant verkocht werd, terwijl het niet eens te koop stond.


#feestdageninspanje