27. Interieurverzorgster

In het begin leek het een wonder. Ik kon weer lopen en had veel minder pijn in mijn gewrichten dan in Nederland. Maar de tweede zomer dat we hier in Spanje woonden kwamen de klachten in hevige mate weer terug en moest ik helaas weer steeds vaker gebruik maken van de rolstoel om me voort te bewegen. Ook het huishouden doen viel me steeds zwaarder. Oppervlakkig schoonmaken lukte nog wel, maar alles wat laag was, of in de hoeken, of hoog zodat er een trap bij moest komen, dat ging niet meer. Dus er moest hulp komen. Weken heb ik er over nagedacht en uiteindelijk viel de beslissing dat het niet anders kon.


Monica werkte op dat moment als schoonmaakster in een van de restaurants op het plein, ze wilde graag meer werk en vroeg of ik hulp nodig had voor het schoonmaken van mijn huis. Heerlijk! Soms lijkt het dat sommige wensen vanzelf ingewilligd worden. Ik was dus reuze blij. De eerstvolgende woensdagochtend moest mijn man haar, omdat ze niet wist waar wij wonen, op het plein ophalen nadat ze haar kinderen bij school had afgeleverd. Maar wie er op het plein was, geen Monica. Toevallig zag hij haar zus. Toen hij haar vroeg waar Monica was kreeg hij te horen dat ze nog sliep, het was de avond ervoor laat geworden. Dat begon al goed. Zus belde Monica uit bed zodat ze toch nog een paar uurtjes kon komen schoonmaken. De keuken moest een grote beurt. Dat is iets waar ik de laatste tijd niet meer aan was toegekomen. Echtgenoot haalde het fornuis van de plaats en Monica werd wegwijs gemaakt waar ze alle schoonmaakartikelen kon vinden en hoe ik het wilde hebben.


In mijn hobbykamer kon ik ondertussen zittend andere werkzaamheden verrichten. Ik was blij dat ik het nu eindelijk uit handen had gegeven en zat te genieten van de geluiden die ik vanuit de keuken hoorde. `Dat gaat goed´ zei mijn lief. `Ze maakt zelfs je broodrooster schoon.´ Fijn.´zei ik blij. Snel was ze ook, zelfs de vloer in de kamer en in de gang kreeg een behandeling met de mop en ook het terras werd geveegd. Toen ze weg was vond ik wel dat het raar rook in huis. Ook zag de vloer er niet zo glanzend uit als ik had verwacht en het voelde een beetje plakkerig aan toen ik er op liep. Eigenlijk was het doffer dan voordat ze het had schoongemaakt. Ook mijn mooie glanzende salontafel glom niet meer en voelde vettig aan. Onder het dressoir zag ik iets vreemds liggen, iets wat ik er eerder niet had gezien.


Voorzichtig voelde ik wat het was en haalde een vieze pluk rommel te voorschijn. Het was vet met luciferhoutjes en patatjes aan elkaar geplakt. Dat moest achter het fornuis vandaan gekomen zijn! Ze had het maar onder het dressoir geveegd dan zag je het niet meer. De emmer met sop stond nog in de hoek van de keuken en het restje water wat er nog in zat was een dikke grijze vette drab. Had ze daar de vloer ook mee gedaan? En ook mijn mooie salontafel? Hetzelfde water wat ze gebruikt had om het fornuis mee te reinigen? Dat moest wel. Nu begreep ik ook de vieze geur die in huis hing.


Teleurgesteld en ook een beetje verdrietig heb ik de tafel en de vloeren zelf maar opnieuw gedaan. Het kostte me meerdere emmers sop om die vloeren weer vetvrij te krijgen, ze waren viezer dan voordat Monica haar schoonmaakbeurt hield. Ze waren nog nooit zo smerig geweest. Ik baalde! Nu had ik eigenlijk nog meer werk dan zonder schoonmaakster. Het enige waar ik wel tevreden over was, was het fornuis, maar dat was dan ook gereinigd toen het water nog vers was. Ook de bovenkant van de broodrooster was schoon, alleen de bovenkant! Zo wilde ik geen hulp en met mijn felle temperament zei ik dat dan ook tegen mijn echtgenoot. Die reageert altijd veel rustiger en adviseerde me haar nog een kans te geven en haar te leren hoe je schoonmaken moet. Oké, we proberen het volgende week nog een keer. In het woordenboek zocht ik op hoe je in het Spaans vertelt dat je tijdens het schoonmaken het water steeds vervangt en nog meer dingen die ik haar wilde vertellen.


Het stoffen van mijn mooie meubeltjes deed ik al vroeg in de ochtend zelf, zodat zij het niet hoefde te doen. Om tien uur zou ze hier zijn, maar wie er kwam, geen Monica. `s Middags gingen we naar het dorp en vroegen bij het restaurant of er iets met Monica was. Nee, ook daar was ze niet op komen dagen. De volgende dag troffen we haar in het dorp en ze vertelde dat ze de vorige dag een reisje had gehad. leuk voor haar, maar ze had toch wel even kunnen bellen. Dat zou ze voortaan doen. De week daarna was ik weer vroeg aan poetsen, maar Monica kwam weer niet opdagen. Toen we eind van de ochtend naar het dorp gingen liep ze langs het terras waar wij zaten en op mijn verbaasde blik vertelde ze dat ze pijn in haar voet had, ze was door een bij gestoken en kon dus niet werken. Inderdaad was haar voet gezwollen. Nou volgende keer beter. Maar ook die dag kwam ze niet. Hetzelfde verhaal maar nu was ze in haar hand gestoken.


De week daarna geloofde ik bij voorbaat al niet dat ze zou komen. Bij het restaurant kregen we te horen dat ze daar ook al een paar dagen niet was komen werken zonder te vertellen waarom. Wekenlang hebben we haar niet meer gezien en ik maakte zo goed als het ging zelf mijn huis maar weer schoon. Het verhaal ging door het dorp dat Monica een nieuwe vriend had die in een andere plaats woonde. Op een zonnige middag werd er gebeld, ik ging naar het hek en zag Monica met haar zus voor de poort staan. Beleefd vroeg ze hoe het met me ging en na wat heen en weer gepraat te hebben vatte ze de moed op om me te vragen of ze de volgende woensdag moest komen werken. Waarop ik antwoordde dat het niet nodig was en ik met hulp van mijn man het nu zelf deed. Zichtbaar teleurgesteld gingen ze weg. Nee, daar wilde ik niet meer aan beginnen, hoe hard ik ook hulp nodig had. Het risico dat ze zomaar weer niet op kwam dagen en tevens niet wist wat schoonmaken is, nee daar had ik geen zin meer in.


Toch heb ik nu weer een Spaanse hulp. Dit keer een echt goede. Sonja, een lieve vlotte jonge vrouw. Ze werkt als de beste. Erg snel is ze niet maar wat ze doet is tenminste schoon. Per week gaat het sneller en ik werk mee zoveel als ik kan. Ik stof bijvoorbeeld alle meubelen want ik begrijp best dat ze in haar eentje het hele huis niet op een ochtend kan schoonmaken. Alle weken doet ze de badkamers goed en dweilt ze het hele huis. De ene week doet ze de ene kant van het huis een grote beurt en de andere week de andere. Nadat Sonja vertrokken is heb ik het gevoel dat het hele huis goed schoon is. Ideaal! Of niet? Natuurlijk is niet alles ideaal. Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. De eerste week liet ze in de badkamer het een en ander vallen. Niets belangrijks, maar toch. Een doosje oogschaduw was kapot en een dopje van een flesje was gebroken. Niet erg. De week erna reinigde ze de afzuigkap in de keuken. Goed grondig, met als gevolg dat het hele voorfront er af brak. Niet erg, alles was goed schoon en mijn lief repareerde de afzuigkap.


Een week later tijdens het schoonmaken van de TL-verlichting in de keuken kwam het hele ding naar beneden. Ze kon het nog net opvangen en gilde om hulp. Gelukkig kon mijn man het weer zelf ophangen. Weer een week later viel tijdens het stofzuigen een antiek kompas om doordat het snoer er achter bleef hangen ze niet goed keek en aan het snoer trok. De kompas kon helaas niet meer gemaakt worden. Sonja schaamde zich diep en in rap Spaans met een paar woorden Engels er tussendoor probeerde ze me uit te leggen dat als zij zo doorging wij straks geen huis meer hebben. Ik mocht bij haar thuis komen en daar haar spullen te vernielen. Nou zo erg was het nu ook weer niet dat ik die neiging had. Maar voortaan zeg ik iedere week tegen haar dat ze goed op moet passen en wat voorzichtiger doen. Sinds die tijd is er niets meer gesneuveld.


Ik ben erg blij met haar en zou haar niet graag willen missen. Maar twee weken geleden vertelde ze dat ze in blijde verwachting is. Het is dus maar de vraag hoelang Sonja nog bij ons zal blijven.


Misschien stof voor meerdere verhaaltjes?


Marijke Derksen