31 december: Oudejaarsavond of ‘Nochevieja’

Op 31 december trekken duizenden Spanjaarden naar hun dorps- of stadsplein om samen met de andere inwoners de laatste twaalf klokslagen van de dorpsklok te volgen. De dag voordien hebben een aantal inwoners van de laatst geplukte druiven er telkens twaalf in een zakje gestoken.

Even voor middernacht worden deze aan de aanwezigen uitgedeeld. Je eet één druif op het ritme van de laatste twaalf klokslagen van het jaar en elke druif staat voor de komende twaalf maanden van het nieuwe jaar. Bij het eten van elke druif kan je een wens doen. Ik heb al verschillende keren een poging ondernomen. Bij de vierde druif moet ik mijn wensen staken, onze dorpsklok gaat te snel… Eenmaal de druifjes opgegeten worden de glazen gevuld met cava om te toosten op het nieuwe jaar. Las doce uvas zou volgens verhalen ontstaan zijn omdat in 1909 de druiventelers in Alicante en Murcia een extreem overschot aan druiven hadden. Daarom bedachten ze een leuke manier om dit overschot toch nog te kunnen verkopen.


Naast het eten van de druiven bestaat ook de traditie om geld in de schoenen te doen om een fortuin te hebben in het nieuwe jaar, rondlopen met koffers om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een grote reis te maken of rood ondergoed dragen om veel liefde te hebben in het nieuwe jaar. Sexy kanten bh’s, weinig verhullende nachthemdjes, jarretels, pikante strings, boxershorts met een guitige kerstman of de slurf van een olifant, allemaal in een leuke cadeauverpakking. En dat allemaal in het vuurrood. Wie aan het begin van het nieuwe jaar rode lingerie draagt, heeft dat ganse jaar geluk. De kleur rood heeft een symbolische waarde. Rood dragen bij de start van het nieuwe jaar is een absolute must, want dat gaat je geluk brengen. In Spanje is een rode bh of een rood slipje dragen op oudejaarsavond daarom een ingeburgerde gewoonte. De Spaanse vrouwen zijn er van overtuigd dat hen een bloeiend liefdesleven te wachten staat als ze rode lingerie dragen bij de overgang van oud naar nieuw.


De oorsprong van het gebruik van rood zou ontstaan zijn in China. Op de laatste avond van het jaar verscheen er altijd een wild dier met de naam Nian. Deze at een aantal dorpsbewoners op. De bewoners waren bang zodat een oude man het dier temde en op de rug van het dier het dorp verliet met de woorden: “Vanaf nu moet iedereen in het oude jaar de ramen van alle huizen rood versieren.” Sindsdien werd het dier nooit meer gezien. Rood verdrijft boze geesten en brengt geluk in het nieuwe jaar. Nog steeds worden de ramen in bepaalde delen van China rood versierd. Een ander verhaal vertelt dat in de Middeleeuwen de rode kleur in verband werd gebracht met de duivel en hekserij zodat het verboden was om deze kleur te gebruiken. Tijdens de winter, met de witheid van de sneeuw, hadden de mensen zin in wat meer kleur. Maar, omdat het verboden was om de rode kledij te tonen, koos men ervoor om het te gebruiken als ondergoed. Op 31 december, moet je een bad te nemen voor middernacht om je lichaam te zuiveren van de slechte energieën van het oude jaar. Dan moet je de rode lingerie krijgen en dragen tot de volgende middernacht. Opgepast! Het moet wel nieuwe lingerie zijn. Dus mannen, nog snel naar de lingeriewinkel. Wat de kleur van de lingerie betreft is het in sommige landen de gewoonte aan het worden om de kleur rood door geel te vervangen. Geel zou grote rijkdom betekenen. Dus aan jullie de keuze, ga je voor het geld of voor de liefde? 


Wim Kuyps.


#feestdageninspanje #oudennieuw #traditiesinspanje