39. Onbespoten fruit

Het is erg fijn om in je tuin je eigen fruitbomen te hebben. Er staan heel veel amandel en olijfbomen in onze tuin. Maar wat nog fijner is dat je je eigen fruit kunt plukken vijgen, pruimen, mispels, abrikozen, citroenen, sinaasappels, peren en appels. Vers van de boom, onbespoten fruit.

In de loop der jaren heb ik heel wat jams en chutneys gemaakt en daar heel veel mensen blij mee gemaakt want zoveel kun je met twee mensen niet opeten en zeker niet als de een diabeet is en de ander altijd aan de lijn wil doen. Maar het eten van een pruim of een van de andere vruchten zo rechtstreeks uit de boom is toch het lekkerst. De meeste bomen stonden hier al toen wij de finca kochten en waren volwassen bomen.

In de loop der jaren hebben we er appel en perenbomen bij geplant en een heel klein pruimenboompje. Die stond in de hoek van de tuin vlakbij de plek waar de pozo was. Een pozo is een put. In dit geval een put onder de grond met een deksel er op waar het badkamer water en toilet in word afgevoerd. Dit was de voorloper van de moderne septictank wat nu op de fincas verplicht is. Maar op die oude fincas is het nog toegestaan om die ouderwetse pozo te hebben. Die zijn gebouwd met gestapelde stenen muren rondom maar de bodem is zand, het afvalwater wordt door de grond opgenomen, alleen compacte bestanddelen blijven in de put achter. Als je het goed doet vergaat dat ook en verdwijnt het zonder dat je de put hoeft te laten legen. Ons is dat in vijftien jaar een keer overkomen dat de put leeggezogen moest worden, dat was na het bezoek van logees die dingen in het toilet gooide wat er niet voor bedoeld was. Dat dit geen prettige ervaring voor je neus is hoef ik niet uit te leggen.

Maar voor de struiken en bomen is dit een fantastisch systeem. Het kleine pruimenboompje groeide met een snelheid die je niet voor mogelijk hield. Het eerste jaar kwamen er gelijk al pruimen aan en dat waren van die grote blauwe pruimen, zo ongelooflijk heerlijk, ze waren echt zoet en de pit liet altijd los. U kent ze vast wel uit uw thuisland. Hier in Spanje heb ik ze nog nooit zo kunnen kopen. Dus dat was een feestje ieder najaar. Ik had in Nederland ook zo een pruimenboom, die gaf ook ieder najaar vruchten maar nooit de hoeveelheid die ik hier had.

Ook een citroenboom is een heerlijkheid om in je tuin te hebben. Als het een beetje meezit heb je daar het hele jaar door plezier van. Terwijl je vruchten oogst zitten de nieuwe bloemetjes voor de volgende oogst er al weer in, dat gaat maar door. Ik drink iedere ochtend op de nuchtere maag een glas warm water met het sap van een citroen, geraspte gember en een schep honing, men zegt dat het gezond is. Alle fruit is gezond als je er niet teveel van eet. Vitamientjes uit de tuin zoveel je maar wilt, zo voor het plukken. Wat is dat heerlijk.


Tot die dag dat er iets gebeurde wat mijn mening deed veranderen. Ik plukte een abrikoos zo vers van de boom stak hem in mijn mond en at hem smakelijk op. Lekker onbespoten fruit! Nam er nog een maar die was zo groot dat ik er een hap van nam. Onwillekeurig keek ik naar de open vrucht in mijn hand en griezelde! De witte wormen krioelde in het overgebleven stuk! Wat ik in mijn mond had spuwde ik gelijk uit. Kokhalzend ben ik naar de buitenkraan gerend om mijn mond te spoelen. Dat was een heel nare ervaring en ik heb daarna nooit meer zomaar iets van de boom geplukt en opgegeten. Heerlijk dat onbespoten fruit! Maar voortaan werd ieder stuk toch eerst doormidden gesneden voor het in mijn mond terecht kwam.


Marijke Derksen