49. Virgin de Guadalupe

Er is brand in het gebied achter Romaneta. In de heuvels die erg bosrijk zijn brandt het al voor de tweede dag. Helikopters met grote zakken water proberen de brand te blussen. Ook de brandweer van verschillende omliggende plaatsen zijn aanwezig. Vanuit waar ik woon in het dorp is niets te zien, maar ik lees de berichten op het internet en hoor de verhalen van mijn vrienden die het wel kunnen zien. Dit is erg! In de bergen richting Monovar staan veel fincas. Het is te hopen dat het de brandweer lukt die huizen te redden en mijn gedachten gaan uit naar de finca en de kapel van Paco.


De oude Paco, de leider van de Mariachis groep Juan Diego heeft jaren geleden naast zijn finca een kapelletje gebouwd gewijd aan de Virgen de Guadalupe. Hij en zijn vrouw vereerden de Virgen al jaren. Ooit waren ze naar Mexico geweest en hadden daar ook de Basilica in Mexico-Stad bezocht waar de afbeelding van de Virgen de Guadalupe staat. Nadat ze terug kwamen in Spanje ontstond het idee om een kapel ter ere van deze heilige te bouwen op hun terrein bij de finca in de bergen van Monovar. Sindsdien wordt er ieder jaar in het eerste weekend van augustus een mis gehouden waar iedereen welkom is. Meerdere malen hebben wij dit mee mogen maken. Er komt daarvoor speciaal een priester uit een van de omliggende plaatsen. De mis wordt gehouden op het terras voor de ingang van de kapel. Er staan wat banken rond dit terras maar door de hoeveelheid mensen die er naar toe komen is er geen zitplaats genoeg en zit men rondom het terrein in de bergen, gewoon op de keien of op de grond.


De mis begint terwijl het nog licht is maar langzaamaan verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het donker. Dat geeft een heel speciale ervaring aan dit gebeuren. Het voelt of je in een Mexicaanse film zit. Tijdens de mis wordt er gezongen door de Mariachis groep, genaamd Juan Diego. De oude Paco en zijn zonen hebben samen met wat vrienden deze groep opgericht. Ze treden veel op tijdens festivals maar ook op uitnodiging op je feest. Ook bij ons hebben ze vele malen opgetreden met speciale feesten, zo is er een vriendschap ontstaan. Zij vertelden ons het mooie verhaal over de ontmoeting van Juan Diego, een indiaan, met de Virgen. Dat gebeurde in de bergen rond Mexico-Stad. Terwijl Juan Diego door de bergen liep verscheen opeens de Virgen aan hem, ze vroeg hem naar de bisschop te gaan om te vragen een kapel ter ere van haar te bouwen. De indiaan deed dat maar men was wantrouwig, geloofde niet wat hij vertelde.


Kom eerst maar eens met een bewijs van die ontmoeting, zei men tegen hem. Juan Diego ging terug naar de bergen en ontmoette de Virgen opnieuw. Om een bewijs te hebben stuurde ze hem naar de top van de berg, het was winter en ijzig koud. Daar vond hij in de kou prachtige bloeiende rozen die hij volgens haar opdracht in zijn mantel, cape, moest verbergen en terug gaan naar de bisschop. Daar aangekomen vouwde hij de mantel open en er verscheen de afbeelding van de Virgen op de plek waar de rozen in de jas hadden gelegen. Toen geloofde men hem wel en is de kapel gebouwd, daar waar nu de basiliek staat, waar ieder jaar mensen op pelgrimstocht naar toe gaan om dit wonder te aanschouwen en te bidden bij de heilige maagd van Guadalupe. Volgens de verhalen is de afbeelding na honderden jaren nog steeds hetzelfde. Je kunt dit mooie verhaal uitgebreid vinden op het internet.


Door het overlijden van mijn lief en doordat ik zelf geen auto meer rijd, ben ik helaas al een tijd niet meer bij die bijzondere mis in de bergen geweest en weet niet hoe het nu gaat. De oude Paco is inmiddels overleden, maar ik hoop dat zijn zoons ermee door zijn gegaan.


Van een van mijn Spaanse vrienden, die daar in de omgeving woont,hoorde ik vandaag dat de brand het kapelletje niet heeft bereikt. Ik ben blij dat veel mensen toch nog van dit mooie gebeuren kunnen blijven genieten.


Marijke Derksen