Bijzonder Lekker - Mar i Muntanya & Escalivada

Hou je van kokkerellen en wil je een keer wat bijzonders proberen waar je gemakkelijk je eigen twist aan kan geven, probeer dan deze recepten eens.


Een typisch Catalaans gerecht is Mar i Muntanya / Mar y Montaña (=bergen en zee). Vaak zijn het (chorizo) worstjes met gamba´s of gehaktballetjes met sepia, maar ik vind de kip met gamba variant erg lekker. De saus is een smaak feestje in de mond.


Ook Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.

Mar i Muntanya


Ingrediënten voor 4 personen;

500 gram kippendij (contramuslos de pollo) of chorizo worstjes

1 eetlepel gerookte paprikapoeder (mag achterwege blijven bij gebruik van chorizo worstjes)

12 gamba’s

Ui (snipperen)

Halve prei (ringen)

4 eetlepels tomato frito

150 milliliter kip bouillon

1 winterpeen (kleine blokjes)

500 milliliter witte wijn

1 sinaasappelschil (zest) zonder het wit van de schil!

2 laurierblaadjes

1 theelepel tijm

1 theelepel oregano

Handje peterselie

1 theelepel kaneelpoeder


Ingrediënten voor de Picada;

Enkele teentjes knoflook

2 droge koekjes (bijvoorbeeld Maria biscuit, of anders paneermeel)

Enkele gebakken kippenlevers (als je hier niet van houdt, laat je het weg)

14 amandelen (zonder vel) bakken in pannetje

10 gram pure chocolade

1 borrelglaasje likeur naar keuze (bijvoorbeeld cognac of brandy)


Eerst de kip met zout, peper en kaneel 10 minuten aanbraden (of de worstjes) in beetje olijfolie. Daarna in dezelfde pan de gamba’s 2 a 3 minuten braden. Kip en gamba’s eruit scheppen en apart houden. In hetzelfde kookvocht/olie bakken we de uien prei en peen, gerookte paprikapoeder en de tomato frito aan. Daarna 150 milliliter bouillon toevoegen. Eventueel in een aparte pan 500 milliliter witte wijn met 150 milliliter kippenbouillon en de kip 30 minuten laten sudderen. Na 15 minuten de sinaasappelschil raspen en samen met laurier, tijm, oregano en peterselie toevoegen.


We gaan nu de picada maken. Doe alle ingrediënten voor de picada in een vijzel en maal dit fijn tot een papje en voeg vervolgens aan het kip-mengsel toe zodra deze is uit gesudderd en nog wat laten pruttelen. De gamba's de laatste 10-15 min mee laten pruttelen. Is de saus veel te dun, dan in laten koken zonder de kip en gamba’s of binden met maizena.

Escalivada


Ingrediënten: voor 4 personen

2 grote paprika’s

2 aubergines

1 uien