Churros, een Spaanse lekkernij

Vlaanderen kent zijn fritkoten, Spanje zijn ‘churrerías’. Iedereen in Spanje denkt dat de churro van oorsprong een Spaanse lekkernij is. Sommigen denken dat de churros zijn ontstaan in Catalonië in het begin van de negentiende eeuw. Anderen denken dat het de Moslims zijn die tijdens de lange bezetting van het schiereiland de churros hier hebben ingevoerd. Volgens een andere legende zouden de herders in de bergen de churros hebben uitgevonden en het recept hebben verspreid.


De waarheid is echter, dat er geen officiële versie bestaat over de oorsprong van de churros. Zelfs de medewerkers van de Provinciale Vereniging van Churros in Madrid, die het onderwerp hebben onderzocht, zijn er niet in geslaagd om licht te werpen op deze zaak. Volgens het meest aanneembare verhaal zou de Spaanse churro een lange geschiedenis achter de rug hebben. Het ontstaan van de churro zou niet te vinden zijn in Spanje maar in China, waar de Spaanse en Portugese scheepvaarders voor het eerst proefden van de ‘youtiao’, vrij vertaald als een ‘in olie gebakken duivel’, een lange goudbruin gefrituurde en gezouten deegstok, die gegeten werd in China en in andere Oost- en Zuidoost-Aziatische landen. Youtiao worden normaal bij het ontbijt gegeten als bijgerecht voor rijst of sojamelk.

De Spaanse lekkernij werd geboren toen de Portugese zeevaarders dit gerecht mee naar huis namen. In plaats van zout voegden ze echter suiker toe aan het deeg en introduceerden de inmiddels bekende vorm van een ster om de churro snel beter te doorbakken en een goed krokant korstje te geven. De Spaanse herders gaven het gerecht de naam Churro, genoemd naar de Churro schapen, want het gekrulde gerecht leek op de hoorns van deze schapen die hoog in de bergen leefden. Het maken van churros als gerecht was voor de herders een goede vervanging van het brood dat ze tijdens hun lang verblijf in de bergen moesten missen. Ze hadden enkel een pan olie, wat water en bloem nodig om een lekkere warme maaltijd te bereiden.

De Spaanse veroveraars introduceerden hun nieuwe gerecht ook in de landen van Zuid Amerika en kwamen terug met een nieuwe lekkernij: chocolade. De churro gedoopt in chocolade was geboren. Dit van oorsprong eenvoudig herdersgerecht werd al snel een ware delicatesse in de dorpen en steden van Spanje. Nu vind je bij alle traditionele feesten en vieringen wel een mobiele churrería. Maar de beste churros kan je in de grote steden vinden in beroemde churrerias. Zo vind je in het centrum van Madrid, in de Calle San Martin, de reeds in 1902 geopende chocolateria-churreria ‘Los artesanos 1902’. In 1902 opende de heer Florenci, overgrootvader van de huidige eigenaar, Don Gabi, de deuren van deze Churreria. Het gebouw heeft twee verdiepingen en is geheel gewijd aan het opdienen van churros met chocolade. Door een glazen wand kan je de bakkerij zien en volgen hoe de churros worden gemaakt. Het is dankzij de inzet van meerdere generaties van één familie churreros dat ze nu een van de beste churros van Spanje hun klanten kunnen aanbieden.