Clot de Galvany - Gran Alicant

Clot de Galvany of simpelweg El Clot is een relatief klein maar interessant en mooi natuurreservaat van 366 hectare, gelegen tussen de N-332 en de urbanisaties van Gran Alacant nabij het Carabassi-strand. In dit eco-vriendelijk gebied treffen we verschillende soorten vogels aan zoals eenden, ooievaars en reigers. Hoewel ik geen vogelkenner ben en voor mij eender welke eend een eend blijft, kan ik best genieten van het gekwaak dat overvliegt en even verder op het water neerstrijkt. Doordat jagen in El Clot de Galvany verboden is, is dit natuurreservaat een waar paradijs voor konijntjes. Die kontjes met witte staartjes huppelen vrolijk in het rond en ik kan het dan ook niet nalaten even stil te staan. Onderweg kan je ook amfibieën en reptielen tegenkomen. Groene kikkers, muizen en slangen zijn spannend om te zien vanop een afstand maar dichtbij hoeven ze voor mij niet te komen. Ook dat is weer mijn persoonlijke mening.


Clot de Galvany biedt twee wandelroutes aan;


Route 1 gaat langs zowel de natuurlijke als kunstmatige vijvers. Onderweg kom je observatiepunten tegen waar je de waterdieren in alle rust kan observeren.


Route 2 neemt zijn bezoekers mee in de richting van de heuvels van Cabeco-Carabassi welke El Clot de Galvany omringen. Hier bevinden we ons tussen de palmbomen, dennenbomen, struiken met tijm, lavendel en rozemarijn. Het is de moeite even de heuvels te beklimmen om een beter uitzicht te krijgen over de bergen en het moerasland. Verrassend zijn ook de militaire loopgraven en bunkers die ons pad kruisen. Deze dateren van de Spaanse burgeroorlog en maakten deel uit van de verdedigingslijn van de stad Alicante. De bunkers laten een bepaalde indruk na en lonen de moeite om even van naderbij te bekijken.


De centrale bunker is één van de grootste en ligt op een eiland midden in de centrale vijver die in de zomer droog staat. In de buurt van Aula Natura treffen we een tweede bunker aan die het land diende te beschermen. Deze bunker heeft een verborgen ingang. Naast een houten uitkijkpunt bevindt zich nog een derde bunker die gericht is op de verdediging van aanvallen uit de zee. Aan het informatiecentrum is een grote parking en picknickplaats. Vanaf de hoofdingang leidt een pad naar het natuurreservaat. Een wandeling van ongeveer 500 meter brengt je tot aan de Charco de Contacto vijver. Goed gemarkeerde paden leiden je verder door het reservaat. El Clot de Galvany is niet alleen populair bij wandelaars maar ook een geliefde plaats bij fietsers en joggers. Met enige voorzichtigheid kunnen mensen met een beperkte mobiliteit de paden betreden. Rolstoelen worden niet aanbevolen op de steilere paden. Vergeet vooral je verrekijker niet!


Costa-Info


Foto; alicanteplaza.es