De Grot van San Pascual -Orito

De Grot van San Pascual is gelegen in de uitlopers van de Sierra de las Aguilas, een paar kilometer buiten het dorp Orito (Monforte del Cid). Voorheen was deze grot een toevluchtsoord voor herders bij slecht weer. Het was na de zaligverklaring van San Pascual (geboren in Spanje op 16 mei 1540) dat de grot de naam kreeg van "Cueva de San Pascual (Grot van San Pascual)."

 

Elke 17e mei is er de bedevaart van San Pascual met duizenden pelgrims vooral uit Elche, Alicante, Monforte del Cid, Novelda, Aspe, Crevillent en Vega Baja. Het is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in de regio vooral vanwege het grote aantal pelgrims die hun toewijding belijden tijdens deze dagen. Deze bedevaarten begonnen in Monforte de Cid in 1637, meer dan drie eeuwen later nog steeds herdacht met dezelfde intensiteit.

De grot bestaat uit twee kamers, een met het polychrome beeld van de heilige en een met herinneringen van de bedevaarders. Een andere ruimte wordt gebruikt om kaarsen te branden voor San Pascual. Je kan de grot bereiken via de steile helling die start onderaan de berg van waaruit je een prachtig panoramisch zicht hebt op de vallei “Medio Vinalopó” en de kust van Alicante, maar de grot is ook bereikbaar met de auto. Men kan reeds van ver het monument van San Pascual (zes meter) zien, de figuur is gemaakt van kalksteen en is een getrouwe weergave van het beeld in de grot.

Bezoek in Orito ook het klooster waar San Pascual vanaf 1565 verbleef.

Wandelingen in de omgeving: http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2346189 http://nl.wikiloc.com/routes/outdoor/spanje/comunitat-valenciana/orito