De kerststal of Belén in Spanje

Elk dorp of stad heeft eigenlijk wel een Belén, maar wil je een dagje lekker kerstallen kijken ga dan bijvoorbeeld van Novelda (gemeentehuis), naar Aspe (gemeentehuis), vervolgens naar de super grote Belén in Elche (plaza Glorieta) en eindig je je bezoek in het Belén museo in Elche. Vergeet ook het levend kerstverhaal in La Canalosa niet, het is wel druk, mensen komen van heinde en ver om dit te zien.


Hieronder enkele foto's van de mooie Belén in de stad Novelda in 2019, hoe langer je kijkt hoe meer je ziet.

Zoals voor de meeste mensen in België en Nederland een opgetuigde boom in het interieur voor het toppunt van gezelligheid staat, valt in menig Spaanse huiskamer vanaf begin december een compleet ingerichte kerststal of Belén te bewonderen. “Dia de Inmaculada Concepción” op 8 december, is het startsein voor de feestperiode die tot 6 januari duurt. Op die dag haalt men de stal van de zolder en geeft hem een prominente plek in huis. De beeldengroep met Jozef, Maria en de Drie Wijzen werd voor het eerst getoond in de kathedraal van Sevilla in de zestiende eeuw. Eromheen wordt vaak een compleet dorp of landschap gebouwd. Naast Maria, Jozef en het kindje Jezus, de Drie Wijzen, enkele engelen en herders met hun schapen, zijn alle ambachtslieden van het dorp vertegenwoordigd. Ook op menig Plaza Mayor, en zelfs in de kerk van de kleinste dorpen is de kerststal voor een lange tijd te bezichtigen.


De stal beperkt zich niet alleen tot stillevens, want op veel plaatsen zijn er ook levende voorstellingen te zien, zoals bijvoorbeeld in Bàscara in de provincie Girona. Al sinds het begin van de zeventiger jaren wordt hier het hele dorp omgetoverd tot een plaats in Palestina van zo’n tweeduizend jaar geleden. In Arcos de La Frontera in de provincie Cadiz, en La Canalosa (gehucht van Hondon de las Nieves, Alicante) spelen de inwoners scènes rondom de geboorte van Jezus in de met palmen versierde straten. Speciale Belénes-routes vind je in Madrid en Sevilla. Deze wandelingen door het centrum van de stad brengen je naar locaties waar een kerststal of kerstvoorstelling te bezichtigen zijn. Het kakkende Catalaanse mannetje staat symbool voor gezondheid, welvaart en veel geluk tijdens het jaarlijkse kerstfeest. Er zijn in Spanje enorme aantallen kerststallen te vinden. Maar waar ligt nu eigenlijk de oorsprong? Men vertelt dat Franciscus van Assisi na zijn pelgrimstocht in 1233 kerstavond vierde in Greccio in Italië. Om het kerstgevoel wat aan te wakkeren maakte hij een kleine stal met een kribbe, een ezel en een os. Dit tafereel zou het begin zijn geweest van onze hedendaagse kerstvoorstelling. Dankzij de volgelingen van Franciscaanse Beweging en de Clarissen Orde die veel waarde hechtten aan de leer van Franciscus verspreidde het idee zich razendsnel over Europa. Tot de vijftiende eeuw zien we alleen het kindje Jezus in de kribbe, maar later ontstond de beeldengroep met Jozef, Maria en de Drie Wijzen die voor het eerst getoond werd in de kathedraal van Sevilla in de zestiende eeuw. De Spaanse Koning Karel III zorgde ervoor dat de kerststal een gebruik werd tijdens de kerstviering van de goed bedeelde klasse. Uiteindelijk werd het een jaarlijkse traditie voor alle rangen en standen.


Na de feestdagen zijn de kerststallen of Belénes nog te bewonderen in tal van “Museos del Belénes” in het land. Ook de kersttijd is dus een geweldige tijd om een stukje Spaanse cultuur van dichtbij te beleven!


Dit artikel is mede tot stand gekomen door spanjewiki.nl