De Paashaas en Paaseieren

Waarom eten we met Pasen eieren en waarom verstoppen wij deze? En waar komt die Paashaas vandaan?


Een ei symboliseert nieuw leven, iets wat perfect past bij de verrijzenis van Jezus, dat met Pasen gevierd wordt. Sommige theorieën zeggen dat het paasei staat voor de steen van het graf waaruit Jezus is opgestaan.


Het verstoppen van Paaseieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Bij het invoeren van het vasten verbood de kerk om de 40 dagen voor Pasen geen vlees, eieren en zuivelproducten te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.


Waar de paashaas vandaan komt is eigenlijk niet helemaal duidelijk, uiteraard zijn er verschillende theorieën. Een van die theorieën zegt dat de Germaanse Lente Godin "Ostara" in het voorjaar een gewond jong vogeltje zou hebben gered hebben door deze te veranderen in een haas. Deze haas is één dag in het voorjaar - op de naamdag van deze godin - in staat om eieren te leggen. De eieren zouden allemaal een andere kleur hebben en door de haas goed worden verstopt, om zo het voortbestaan van de (Paas)haas te garanderen.


Geniet ondanks alle maatregelen van de Paasdagen!