De prachtige Vallei van de Ricote

De prachtige Ricote-vallei begint aan de zuidelijke kant op 23 kilometer van de hoofdstad Murcia. De acht steden (van zuid naar noord - Archena, Villanueva del Rí­o Segura, Ulea, Ojós, Ricote, Blanca, Abarán and Cieza)) bevinden zich allemaal in het dal van de rivier "Segura". De totale lengte van de Ricote Vallei is slechts 20 kilometer, en dit is slechts een klein deel van een van Spanje's belangrijkste rivieren. De Segura ontspringt bij Santiago (provincie Jaén) in de bergen Segura, passeert Calasparra, Murcia, Orihuela, Rojales en eindigt in de buurt van Guardamar del Segura in de Middellandse Zee, een lengte van 325 kilometer. 

 

​De "Vega del Segura", de vlakte langs de rivier is een zeer productieve agrarische regio uitermate geschikt voor het kweken van een grote verscheidenheid aan fruit, groenten en bloemen. Veel water, nodig voor irrigatie van de boomgaarden, wordt afgetapt van de Segura en haar belangrijkste zijrivier, de Guadalentín (Sangonera). Deze streek is al eeuwen van zeer groot belang in de tuinbouw zoals blijkt uit het aantal (19) resterende waterraderen nog uit de tijd van de Moren, sommige in verval, een aantal gerestaureerd. De meest opvallende en aantrekkelijkste eigenschap van de vallei is het contrast tussen het weelderige groen van het land rond de rivier en de droge, ruige bergen die het gebied omsluiten. De hele vallei heeft verwijzingen naar de Moren. Het was hier dat de laatste Moren in deze regio leefden tot hun verdrijving door de Christelijke Koningen. Het verdrijven van de Moren had in de daarop volgende jaren een ongunstig gevolg voor dit gebied.

Ricote

Archena is bekend door de hoge kwaliteit van zijn warmwaterbronnen, bekend sinds de Romeinse tijd. Het water, met grote genezende kracht, heeft een temperatuur van 50 ° C. "Los Baños del Santuario de la Virgen de la Salúd" is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. In deze stad bieden verschillende hotels gezondheidskuren aan, klik hier voor meer info.Villanueva, de stad bevindt zich in op een helling van de rechteroever van de rivier en is voornamelijk gebied met veel fruitteelt. De stad heeft een historisch centrum.

Ulea is een land van contrasten, de groene Ricote-vallei vol met palmbomen tegen het droge landschap van de omliggende bergen. De smalle straten, het geluid van fonteinen, reservoirs en putten, markeert het islamitische erfgoed dat deze vallei overspant. Een bezoek waard zijn de kerk van St. Bartholomeus, gelegen in het hoogste deel van de stad, daterend uit de zestiende eeuw, de stapel en Reina Mora Henchidor Square, waar iedere 03 mei baadt de Gezegend Vera Cruz.

Ojós, van het Arabische woord (Oxox) betekent "boomgaarden". Geniet van het dwalen door de smalle kleurrijke straten en geniet van de sfeer. Het is een klein dorp en het heeft vele oude tradities en ambachten in stand gehouden. Het is de kleinste dorp in de Vallei met ongeveer 600 inwoners. Ojós is getekend door de verdrijving van de Moren in 1618. Een klein deel van de uitsluitend Moorse bevolking werd bekeerd tot het christendom aan het begin van de 16e eeuw. Het is een levend museum van het water,molens, kanalen, waterraderen en een reservoir. Ojos heeft verschillende grotten waar de herders hun toevlucht namen met hun vee, en de Cueva de los Telares (Grot van de leeuwen) is de grootste.

Ricote

Ricote, de stad gaf haar naam ook aan de vallei, wordt omringd door bergen, waarvan de hoogste de Sierra de Ricote is met als hoogste punt Hackberry Peak (1.124 m), gevolgd door de Sierra del Oro (952m), de Sierra del Salitre (469m) en de Sierra van Umbrië (462m). Uitgestrekte dennenbossen lokken een avontuurlijk toerisme en natuurliefhebbers. Op de vruchtbare en kalkachtige zandstenen heuvels gedijen de wijngaarden die donker rode wijnen produceren.

Blanca heeft een vruchtbare vlakte aan de rivier Segura met weelderige boomgaarden. De stad is omgeven door de Sierra del Solan op 556 meter hoogte, en in het zuiden door de Sierra Ricote en Oro. Ten oosten is de Sierra de la Pila. Het was in 713, na de Arabische verovering, dat hier de Moren kwamen wonen. In Blanca staan ook overblijfselen van een kasteel uit de 11th/12th eeuw.

Abarán is een groene gemeente aan de vallei van de Ricote. Het is vooral veel bezocht om zijn gezellige hoekjes aan de kronkelende rivier zoals Jarrax, de locatie aan een dam, omgeven door veel groene plekjes. Een belangrijk erfgoed van de stad is de kerk van San Pablo. Andere gebouwen in de omgeving zijn de Ermita de los Patronos Santos Médicos, gevestigd in een hoger gelegen gebied en te bereiken via een aangelegd wandelpad, het Santuario de Nuestra Señora del Oro, gelegen in de bergen van de dezelfde naam en het onlangs gerestaureerde Teatro Cervantes.

Cieza is de hoofdstad van de Vega Alta (een gedeelte van een provincie) met een bevolking van ongeveer 32.000 personen. De grenzen van de stad strekken zich uit over 365 vierkante kilometer. De stad wordt omgeven door de bergen Ascoy, Almorchón en Oro. De Segura rivier loopt dwars door de stad. De economie is gebaseerd op landbouw met hoofdzakelijk de teelt van perziken en olijven.