De processierups, de nachtmerrie van elke huisdierbezitter.

Zodra we de lente ingaan en de temperaturen stijgen, komen de rupsen uit de dennenbomen naar beneden en verlaten zij door instinct ingegeven hun nesten. De dennenprocessierups is een zeer gevaarlijk en reëel gevaar voor onze huisdieren.

Processierups in Spanje

De rupsen lopen in een processie achter een vrouwtje aan, vandaar de naam processierups. Omdat ze erg zichtbaar zijn voor roofdieren, hebben ze een behaarde vacht vol giftige stoffen ontwikkeld om zichzelf te beschermen. Zo’n optocht is erg aantrekkelijk voor huisdieren, vooral voor nieuwsgierige honden. Contact met de bewegende rupsen zelf, gevallen nesten of haren die in de wind worden geblazen, zijn voldoende om ernstige reacties op gang te brengen. Bij iedereen die ze aanraakt kan dit worden veroorzaakt.


De meeste verwondingen komen voor in de mond. Minder vaak worden de neus, ogen en huid aangetast. De eerste tekenen zijn onder andere het krabben aan de mond en een overvloedig speekselproductie. De haren van de rups geven een gif - trauma topenie - vrij die een acute ontstekingsreactie veroorzaakt en die wordt aangehouden door het feit dat de haren in de tong van het dier blijven steken. De symptomen lijken op een allergische reactie. De tong, slokdarm en zelfs de maag kunnen opzwellen. In extreme gevallen kan dit de ademhaling verstoren en de dood tot gevolg hebben. Bij een snelle behandeling kunnen deze reacties onder controle worden gehouden, maar heel vaak sterft er weefsel af en leidt dit tot verlies van een deel van de tong. Het is van groot belang dat op tijd een dierenarts wordt geraadpleegd zodra het vermoeden bestaat dat je huisdier contact heeft gehad met een processierups. De tijd die is verstreken voor de behandeling en de locatie op het lichaam dat contact heeft gehad met de haren evenals het niveau van contact, heeft veel invloed op de ernst van de verwondingen en het resultaat van een behandeling. In veel gevallen is ziekenhuisopname nodig om het huisdier te ondersteunen totdat het weer kan eten en drinken. Behandelingen bestaan meestal uit corticosteroïden, antibiotica en vloeistoftherapie.


Processierups in Spanje

Contact met de rupsen vermijden is in eerste plaats het beste plan. Vermijd wandelingen in gebieden met onbehandelde dennenbomen tijdens deze maanden. Heb je dennenbomen staan, dan kan je deze twee keer per jaar laten behandelen om nestvorming te voorkomen. Zie je nesten in de bomen, dan kan je deze het beste laten verwijderen door een vakman. Twijfel je of er rupsen op je terrein zijn, doe je er goed aan elke ochtend de tuin controleren voordat je huisdier op onderzoek uitgaat!


Mocht uw huisdier contact hebben met de processierups, dan kunt u de tong spoelen met veel water. Het liefst van achter naar voren zodat er minder slikken optreedt. Daarna moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. Als u regelmatig met uw huisdier gaat wandelen naar gebieden waar u ver van een dierenkliniek bent, praat dan eens met uw dierenarts over de mogelijkheid van het meenemen van nood injecties met steroïden. Dit mag echter niet in de plaats komen van snelle diergeneeskundige aandacht. Elk geval dient afzonderlijk te moeten worden beoordeeld en behandeld.


Dit artikel is geschreven door Rebecca Culpin, dierenarts uit Hondón de las Nieves.


Foto optocht rupsen: Pixabay

Foto nest: Saxifraga-Hans Dekker