Een wandeling langs de Rio Tarafa, Aspe

De 12 kilometer lange rio Tarafa was een van de belangrijkste zijrivieren van de rio Vinalopó. Zij ontstaat uit een bron in La Romana maar pas in Aspe begint haar echte loop en loopt in noordwestelijke richting langs het centrum van het dorp tot zij in de rio Vinalopó uitmondt. Vroeger waren er  twee kleine bronnen, genaamd "La Rafa" en "Rafica" die de stroom van de rivier verhoogde, maar de lage grondwaterstand en overexploitatie voor irrigatie legde de bronnen uiteindelijk droog.

 

Over de rio Tarafa, langs de zijkant van Aspe, zijn twee bruggen voor het verkeer en een voetgangersbrug gebouwd. De oudste en belangrijkste brug is de "Puente del Baño", die moest in het midden van vorige eeuw het autoverkeer tegemoet te komen. Zij verbindt het centrum van Aspe (Avenida de la Constitución) met Avenida de Navarra, langs waar de verbindingen met Novelda en Monforte del Cid. De brug" Alcalde D. Ramón Berenguer" werd circa 2000 voltooid. Zijn naam eert de nagedachtenis van een overleden burgemeester uit de recente geschiedenis van Aspe. Het is de breedste brug en verbind het NO deel van de stad (Avenida Padre Ismaël) met de verbindingsweg naar Monforte del Cid en Novelda. De voetgangersbrug is gebouwd in 2006 en verbindt twee districten van de stad: El Castillo en het district  San Juan.

Sinds 2004 is men begonnen met het reinigen van de rivier. Aanvankelijk met het verwijderen van het riet dat meestal na een paar maanden terug begon te  ontkiemen. Na een investering van bijna vijf miljoen is sinds vorig jaar, na 10 jaar werk, 9 km van de rivier herschapen in zijn oude glorie. Een prestatie die heeft toegestaan ​​dat de rivier opgeschoond is en nu beter voorbereid is op de risico's van overstromingen. Ze is klaar voor de bezoekers, de wandelaars, fietsers, joggers en ruiters. De rio Tarafa is niet langer een stortplaats, ze is haar slechte imago van verwaarlozing kwijt. Je ziet terug de historische getuigenis van het Aljau kasteel aan een van de oude bruggen, je loopt over een mooi wandelpad langs de rivier, welk pad soms de rivier kruist via houten bruggen. Een mooie wandeling vertrekkende in de omgeving van de sporthal en terugkeer via de binnenstad (4 km).

Route op Wikiloc


Hieronder zie je op Google Maps de locatie waar je het best je auto kan zetten of beginnen met de wandeling.