El Barbudo, een struikrover uit Murcia

Jaime Jose Cayetano Alfonso, bijgenaamd El Barbudo, den baard, werd geboren op 26 oktober 1783, volgens één bron in Elche, volgens een andere bron in Denia. Hij was de zoon van Jaime Alfonso Juan en María Antonia Juan Carrillo. Jaime El Barbudo was een struikrover wiens wandaden nu nog worden verteld in de streek tussen Murcia en Alicante.

Als jonge knaap werkte hij als knecht op een boerderij in de landbouw en de veeteelt. Op 23 jarige leeftijd, in 1806, pleegde hij uit zelfverdediging zijn eerste moord. In Catral leefde in die tijd de beroemde bandiet El Zurdo een meedogenloze misdadiger en rover. Op een dag probeerde Zurdo met zijn bende druiven te stelen op de boerderij waar Jaime werkte maar deze gaf zich niet zo snel gewonnen en schoot Zurdo met zijn geweer een kogel recht in de borst. Zurdo stierf ter plaatse en zijn bendeleden sloegen op de vlucht.


Hierop vluchtte Jaime naar het bergachtige gebied van Alicante, Murcia en Albacete om aan het gerecht te ontsnappen. De burgemeester van Catral beloofde hem een correct proces maar Jaime geloofde er niet veel van en vreesde ook de wraak van de oude bendeleden van Zurdo. Zo begon Jaime El Barbudo zijn leven als misdadiger. Echter tijdens de invasie van Napoleon in Spanje, tussen 1808 en 1814, vocht Jaime mee tegen de Fransen. Als gevolg van dit feit werd hij later door de rechtbank ontheven van zijn straffen en keerde hij terug naar het burgerleven. 


Maar door de bevolking werd Jaime met een scheef oog aangekeken en kreeg geen werk om in zijn levensonderhoud te voorzien. Gekweld door honger keerde Jaime terug naar de bergen om het gemakkelijke leven van rover te hervatten. Tijdens het bewind van Ferdinand VII, werd hij een ware held bij de arme bevolking. Hij overviel konvooien en rijke reizigers op de wegen tussen Elche, Crevillente, Villena en Murcia. Het gerecht plaatste op zijn hoofd een waarde van drieduizend duros (vijftienduizend peseta) voor wie hem aan het gerecht kon overleveren. Maar Jaime was een meester in vermommingen en bleef de streek domineren. Zijn vrijmoedigheid ging zover dat hij in Jumilla, in 1822, samen met dertig andere bandieten, de gevangenis overviel en alle gevangenen liet ontsnappen. Dikwijls verdeelde hij de gestolen goederen onder de armen van de streek wat hem bij de arme burger een heldenstatus opleverde. Zijn naam was alom bekend en men vertelde dat hij in die tijd de hoofdman was van meer dan tweehonderd volgelingen.


Het was de belofte van kwijtschelding van schulden als hij zou samenwerken met het gerecht die hem tenslotte de das om deed. Na een hinderlaag werd hij gearresteerd in Murcia in 1824. Zelfs zijn verzoek om te profiteren van de door het Parlement verleende amnestie op 18 februari 1823 redde hem niet van de galg waar hij op het schavot, opgericht op de Plaza de Santo Domingo, in de ochtend van 5 juli 1824 werd opgehangen. Zijn executie moest ook iedereen afschrikken die het bandieten pad wilden bewandelen. Zijn ledematen werden uiteengereten en in ijzeren kooien opgehangen aan palen en tentoongesteld in de dorpen waar hij zijn misdaden had begaan, Denia, Sax, Fortuna, Jumilla en Abanilla. Zijn hoofd werd tentoongesteld in zijn officiële geboorteplaats Elche.


De legende gaat dat er nog steeds schatten van zijn rooftochten verborgen zijn in de grotten in de bergen rond Crevillente. Zo gaat het gerucht dat Jaime een hond had getraind en wanneer hij floot, het dier een touwladder liet zakken om de bandiet zo toegang te verschaffen tot zijn hoger gelegen grotwoning. Jaime El Barbudo is uitgegroeid tot een historische mythe, een legende gemengd met een dosis werkelijkheid.


Wim Kuyps


#legendesinspanje