El Castillo de Petrer

Het is opvallend hoeveel prachtige kastelen we in de vallei van de Vinalopò terugvinden. Je hebt beslist meerdere daguitstappen nodig om deze allemaal te bezoeken. El Castillo de Petrer, één van de vele kastelen uit de vallei van de Vinalopó, ligt op de top van een kleine heuvel ten oosten van de stad. Bijgevolg is het kasteel goed zichtbaar vanaf de snelweg

Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het historisch centrum van de stad en een al even mooi uitzicht over het dal van de Vinalopó. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het mogelijk om de steden Sax, Elda, Monóvar en Novelda en hun bijhorende kastelen te zien. El Castillo de Petrer kan enkel bezocht worden onder begeleiding van een gids. Om te vermijden dat je de heuvel beklommen hebt tot aan het kasteel en voor een gesloten poort staat, is het aangewezen om eerst langs het toeristisch infokantoor te stappen op de hoek van de Carrer l’Esglesia en de Carrer Rector Bartolomé Munoz. Een gids zal je met de enorme sleutel van de toegangspoort in de hand naar het kasteel vergezellen en je doorheen de verschillende kamers leiden. El Castillo de Petrer werd gebouwd in de late 12de of vroege 13de eeuw. Samen met de andere kastelen in de omgeving is het een stille getuige van de verschillende oorlogen die in deze regio uitgevochten werden.


De toegangspoort van el Castillo de Petrer bevindt zich op een zekere hoogte. Vroeger had je een ladder of touw nodig om binnen te geraken. Niet efficiënt in onze 21ste eeuw. Voor de huidige bezoekers werd alle comfort voorzien en werd een metalen trap tot aan de toegangspoort gebouwd. Let ook op de speciale constructie boven deze toegangspoort. Deze constructie werd gebouwd om de zogenaamde ‘voordeur’ te beschermen tegen onaangekondigde bezoekers. Wat bij het betreden van el Castillo de Petrer onmiddellijk opvalt is de grote vierkante toren. Oorspronkelijk was deze toren één verdieping lager. Het was pas in de 15de eeuw dat de 2de verdieping en het gekanteelde terras bijgebouwd werden. Met een gekanteeld terras bedoelen we de muur met hoge en lage delen die de manschappen beschermde tegen vijandelijke aanvallen. Het gelijkvloers werd gebruikt als regenopslagplaats. Dat verklaart waarom de toren toegankelijk is via een hogergeplaatste deur. Jaren later deed de benedenverdieping dienst als gevangenis. Op de muren van de gevangenis werden verschillende tekeningen teruggevonden gemaakt door de gevangenen. Verder zien we een rechthoekig gebouw met een afgesloten deur die enkel door de gids geopend kan worden.


Deze zaal wordt verlicht door openingen in de muur in de vorm van zogenaamde schietgaten en kijken uit op de binnenkoer van het kasteel. Momenteel heeft deze kamer een multifunctionele functie. Zo wordt ze onder andere gebruikt voor kamerconcerten, allerlei culturele evenementen en voor de viering van burgerlijke huwelijken. Als dat niet romantisch klinkt! Op het voorplein van el Castillo de Petrer werden resten gevonden van huizen. Daaruit leidt men af dat deze huizen bewoond werden door het personeel van el Castillo. De verdediging van het kasteel gebeurde vanop de toren en door de open nissen met smalle openingen in de muur. Hier en daar kan je de oorspronkelijke vloer nog terugvinden, gevormd door kiezels in de grond. De gemeente Petrer liet twee grondige restauratiewerken uitvoeren die voltooid werden in 1982 en 2010. Dankzij deze reconstructiewerken kunnen we nu genieten van de pracht en praal die el Castillo de Petrer te bieden heeft.


Meer leuke bezienswaardigheden vind je op www.costa-info.com


#opstapinderegiovinalopo #kasteleninspanje