El Museo de Turrón

Een Spanjaard zou geen Spanjaard zijn als hij niet gek zou zijn van Turrón. Het is dan ook de bekendste zoete lekkernij die je gedurende het hele jaar door in de verschillende winkels kan vinden. Turrón is vergelijkbaar met de nougat die wij kennen. Vooral in de kerstperiode wordt je overspoeld door Turrón. Waar je ook gaat, de Turrón vliegt je om de oren. Naast de gewone harde en zachte Turrón zijn er ook talrijke varianten met hazelnoten, pijnboompitten, gekonfijt fruit, chocola, kokos, Turrón verwerkt in truffels en noem maar op. Je hebt karakter nodig om hieraan te weerstaan. De geschiedenis en het productieproces van Turrón wordt van naaldje tot draadje uitgelegd in het Turrón museum in Jijona.

De productie van Turrón was in de 20ste eeuw de belangrijkste economische activiteit in Jijona. Om de volgende generaties te laten kennismaken met de manier waarop het productieproces en de machines doorheen de jaren veranderd zijn, werd in 1960 het Turrón museum opgericht. Het museum is een privémuseum dat deel uitmaakt van de Jijonenco Confectionary Holding-groep waaronder de merken El Lobo, 1880, Doña Jimena en Imperial Toledana zitten. Een bezoek begint met een korte introductiefilm in het Spaans of het Engels. Vooraleer de rondleiding doorheen het museum van start gaat, kan je achter glas en vanuit vogelperspectief nog een kijkje nemen in de productieafdeling van de fabriek. Het museum bestaat ut drie verdiepingen. De bovenverdieping geeft je meer info over de grondstoffen waarmee Turrón gemaakt wordt.


De originele Turrón bestaat uit slechts drie ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het hoofdbestanddeel zijn de amandelen. De honing dient als zoetmakertje en het eiwit wordt gebruikt om de Turrón te binden. De tussenverdieping toont aan de hand van foto’s, gebruiksvoorwerpen en machines de geschiedenis van het productieproces vanaf het malen van de amandelen tot het snijden van de Turrón. Dit gebeurt zowel voor de harde als de zachte Turrón. Heb je een beetje moeite met het Spaans en is het Engels van de gids niet altijd even gemakkelijk te begrijpen, geen paniek! Zowel in het Spaans als het Frans wordt het hele productieproces nog eens uitgelegd aan de hand van verschillende displays of informatieborden tegen de muur. De benedenverdieping gaat over de marketing van de Turrón met reclamefiches, allerlei verschillende soorten verpakkingen en de verkregen certificaten. De eyecatcher is een oude Rolls Royce die als reclamewagen gebruikt werd. De rondleiding eindigt in de museumwinkel waar je nog de harde of zachte Turrón kan proeven en natuurlijk ook kan kopen. Alle producten van de merken van de Confectionary Holding-groep waaronder El Lobo, 1880, Doña Jimena en Imperial Toledana kunnen hier gekocht worden. Een ideaal geschenkje om de zoetebekken van de familie te verrassen.


El Museo de Turrón vind je op de volgende locatie: Polígono Industrial Ciudad del Turrón (Espartal II), Jijona, Alicante Openingstijden: 10:00 - 13:00, 15:30 - 18:30. Van 2 januari tot 15 juli kost een toegangskaartje €1,50 per persoon. Van 16 juli tot 31 december betaal je €3 per persoon.


Meer leuke bezienswaardigheden vind je op www.costa-info.com