El Teatro Wagner en Auditorio Alfredo Kraus in Aspe

Begin 1900 was er reeds een theater in Aspe, gelegen in de Calle Virgen del Carmen. In 1920 nam José Terol Romero het besluit om een nieuw privé theater te bouwen. Hij verwierf de nodige gronden en begon de bouw in 1921.  Hij bouwde het gebouw, in samenwerking met de prestigieuze architect Juan Vidal Ramos, in eclectische stijl, het theater welk vandaag de dag bekend staat als ‘Teatro Wagner’

José Terol Romero werd geboren op 2 april 1876 in de calle Nuncio in Aspe. Hij verhuisde naar Alicante, waar hij succes boekte in de zakenwereld als scheeps- en handelsagent. Hij was eveneens de vertegenwoordiger van de Shipping Hispano Oriental en was beheerder van de lijn  Alicante-Marseille. Hij was ook  vertegenwoordiger van de Duitse bieren Moritz en Damm in de provincie Alicante. Het Wagner theater werd geopend op 25 maart 1922 met vier operettes. Het theater had een capaciteit van 982 zitplaatsen. 


In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was het theater alle activiteit verloren. Er was geen belangstelling meer voor en het theater was gedoemd om te verdwijnen. De Terol familie verkocht de site aan de stad Aspe. Na enkele jaren van renovatie werd het heropend op 16 februari 1995. Sindsdien kunnen er alle soorten theatrale, muzikale, cinematografische of andere activiteiten plaatsvinden. Het theater heeft nu een capaciteit van 550 zitplaatsen, verdeeld over 290 patio, 63 balkons en 197 amfitheater. Het restauratie project en zijn werken werden geregisseerd door architect Mariano Cuevas Calatayud, met financiële steun van de Generalitat Valenciana, de Provinciale Staten van Alicante, de Caja de Ahorros del Mediterráneo en de stad Aspe zelf. De theater lobby is uitgerust om tentoonstellingen te organiseren.


Grenzend aan het Wagner Theater, vinden we het Auditorio Alfredo Kraus, geopend op 21 september 1998 door de tenor waarnaar het vernoemd is. Het is een outdoor locatie met een podium van 400 m2, en een capaciteit van 1000 zitplaatsen. Dit auditorium is uitgegroeid tot de locatie voor de viering van vele zomerevenementen. Het heeft twee ingangen, één vanaf de calle Barranco, en een ander door het negentiende eeuwse gebouw La Posada. Het Auditorium is ook bekend onder de naam La Posada. Aan de inkom zie je ook een beeldhouwwerk ter ere van  zwerfhond ‘Tarzán’ die populair was in de stad.


Wil je het prachtige theater eens bezoeken: Klik hier voor de agenda


Wim Kuyps


#opstapinderegiovinalopo #theaterinspanje