Fruit invriezen

Wij krijgen regelmatig van vrienden en buren heerlijk fruit van eigen teelt of we kopen fruit op de markt in het oogstseizoen voor heel weinig geld. Vaak maken wij er dan jam, marmelade of likeur van. Heerlijk allemaal, maar wel met gebruik van veel suiker...


Maar wist je dat je bijna alle fruitsoorten ook kunt invriezen. Dus nooit meer fruit weggooien! Wij geven je een aantal tips hoe je fruit het beste kunt invriezen.


Een paar tips voordat je fruit gaat invriezen:

  • zorg ervoor dat het fruit wat je invriest wel rijp is. Want onrijp fruit invriezen, komt ook onrijp uit de diepvries.

  • was het fruit en droog het goed met een schone theedoek.

  • bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren.

  • vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen.

  • plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit

  • gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.

  • het meeste fruit wat je ontdooid is vervolgens zacht. Gebruik het zachte fruit bijvoorbeeld voor jam, een smoothie, compote of een baksel.

Bananen Verwijder de schil van de banaan en vries de banaan in zijn geheel in. Je kunt bijvoorbeeld een banaan in een klein plastic zakje bewaren. Als de banaan vervolgens bevroren is, kun je de bevroren banaan in een groter plastic zakje met meerdere bevroren bananen doen.


Frambozen, bramen, bessen, pitloze druiven enz. Deze fruitsoorten kunnen in zijn geheel ingevroren worden in een bakje of zakje.


Abrikozen, nectarines, perziken, kersen, nispero enz. Verwijder de pit en snijd het fruit in stukjes en doe in een zakje/bakje.


Appels en peren Verwijder het klokhuis en snijd de appels/peren in partjes. Besprenkel met een beetje citroensap en doe in een zakje.


Meloen, mango, ananas Verwijder de schil. Bij een ananas verwijder je ook de harde kern en bij een mango verwijder je de pit. Snijd het fruit in stukken.


Aardbeien Snijd de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes.Tip: Gek op smoothies? Maak dan zakjes met verschillende fruitsoorten in één zakje. Zo hoef je alleen maar een zakje uit de diepvries te halen, beetje melk en yoghurt erbij, goed mixen in een blender en klaar!Bron; lekkersimpel.com