Gawie Kroukamp, Raadslid in Hondón de las Nieves

In deze post stellen wij je graag voor aan Gawie Kroukamp. Gawie is raadslid in de gemeente Hondón de las Nieves. Wij legden een aantal vragen bij hem neer en hieronder lees je zijn antwoorden.


Wie is Gawie Kroukamp?

Ik was heel blij dat ik werd gevraagd om ​​wat over mezelf te schrijven, dus daar gaan we.

Ik ben geboren in Johannesburg in een stad genaamd Springs, waar ik ook opgroeide. Als kleine jongen speelde ik onder de perzikbomen van mijn vader, al dagdromend! Toen ik op 12-jarige leeftijd ziek werd, met reumatische koorts, kreeg ik een Encyclopedie voor mijn verjaardag. Deze boeken werden mijn vrienden en ik ontdekte dat er een wereld buiten de mijne bestaat met verschillende culturen en tradities. Dit plantte het zaadje en toen ik opgroeide, voeden die boeken mijn honger naar ontdekking en avontuur. Gedurende mijn hele leven in Zuid-Afrika had ik een levendige, kleurrijke en succesvolle tijd. Er was School, National Service in het Zuid-Afrikaanse leger en een breed scala aan verschillende banen. Ik ontmoette mijn man Alan 24 jaar geleden en samen woonden we in de provincie Mpumalanga in het oosten van Zuid-Afrika. Ik werd regiomanager in de meubelindustrie en Alan was regiomanager in de Retail. We woonden in een dorp genaamd White River, 5 km van Numbi Gate in het Kruger National Park. Het was mooi, rustig en een geweldige ontsnapping aan de drukte van het stadsleven. Op sommige dagen was het onwerkelijk en onderweg naar mijn werk passeerde ik verschillende wildboerderijen en zag ik giraffen, neushoorns en andere wilde dieren langs de weg. Met onze filosofie van 'als het niet langer leuk is, doen we het niet meer', werd het leven in Zuid-Afrika ondraaglijk en gevaarlijk. We besloten ons avontuur te beginnen door ongeveer 20 jaar geleden naar de UK te emigreren. Het leven in de UK was zo anders, hoewel alles kleiner was, leek het veiliger en lijken mensen uit alle verschillende culturen en afkomst in harmonie te leven. Dit was een compleet andere wereld dan het leven dat we in Zuid-Afrika hadden meegemaakt. Het leven in Londen is druk, gek, eclectisch maar opwindend. Ik raakte betrokken bij het projectmanagement van nieuwe centra voor een Self-Storage Company en bleef daar 15 jaar steken. Ik heb me nooit gerealiseerd hoeveel ik ervan houd om mensen te verbinden, netwerken werd mijn sterkste punt en het was een groot deel van mijn succes. Vreemd genoeg had ik een richting nodig en op 40-jarige leeftijd besloot ik te gaan studeren en voltooide ik in zes jaar naast een voltijdse baan de studie Business Studies en Milieu aan de Open Universiteit. Ik deed er iets langer over dan ik had verwacht, omdat ik een openhartoperatie moest ondergaan om een ​​defecte aortahartklep te herstellen die ik kreeg als gevolg van de reumatische koorts die ik had toen ik 12 was. Aan het einde van mijn studie kreeg ik inzicht over hoe ik deze kennis en ervaring die ik had opgedaan kon gebruiken en ik begon mijn eigen adviesbureau. Riel Consulting was geboren en ik heb mijn balans tussen werk en privé geregeld zodat ik naast mijn huidige baan mijn bedrijf kon runnen. Mijn bedrijf concentreerde zich op het helpen van startende en bestaande bedrijven bij het beheer van hun bedrijf. Daar heb ik echt van genoten! Alleen het weer in de UK is op zijn zachtst gezegd somber en als je het zonnig Afrika gewent bent... We houden van reizen en dat hebben we gedaan. We hebben bijna over de hele wereld gereisd en de schoonheid en diversiteit die de wereld te bieden heeft is verbazingwekkend.


Wanneer en waarom ben je naar Spanje verhuist? Terwijl we op reis waren, hadden we "Het plan". Alan had al een Brits paspoort en voor het verkrijgen van mijn Brits paspoort moesten we 5 jaar in de UK wonen en tijdens het vele reizen wilden we een plek ontdekken waar we ons konden vestigen en waar we ons thuis konden voelen. Welnu, dat plan werd verlengd tot 17 jaar in de UK. Sinds het ontvangen van mijn eerste salaris, heb ik geld gespaard voor een thuis wat niet in de UK zou staan! Alan was een bankier en werd na 15 jaar dienst door de bank ontslagen. Ik verzekerde hem dat het niet nodig is om van streek te zijn en dat dit het moment was om ons eigen huis te gaan bouwen. We waren dol op de vakanties op Lanzarote, Canarische Eilanden en daar gingen we ons huis bouwen. De realiteit veranderde dat echter snel door de grondkosten daar. Ik verwijderde alle filters van mijn internet-zoekopdracht en zocht naar land, er waren fantastische kansen op het vasteland van Spanje tegen zeer betaalbare prijzen. Op dat moment waren we nog bezig met het bouwen van ons eigen huis. We kwamen op een verkenningsvakantie van 2 weken in een fantastische oude typisch Spaanse casita in de bergen van een klein dorp, Ogos in Murcia, om de Spaanse cultuur en mensen te ervaren. Hier zijn we verliefd geworden op de mensen, cultuur en het land. Een Spaanse vriend van ons liet ons websites zien die Spanjaarden gebruiken om huizen aan elkaar te kopen en verkopen. Dit bracht een verandering en we begonnen die optie te verkennen.


Als Ex-bankier heeft Alan ook gekeken naar door banken teruggenomen eigendommen. Dit is een belangrijke extra optie, aangezien er meer dan een miljoen huizen beschikbaar zijn in heel Spanje. Zo hebben we ons huis gekregen. Het grappige was dat ik geen deel uitmaakte van die beslissing, aangezien Alan ons huis kocht zonder dat ik het zag tijdens een bezoek aan Spanje en ik vond het geweldig. Wat een fantastische kans een nieuwbouw in de bergen in Hondon De Las Nieves met een fantastisch uitzicht en zo'n mooi huis. Het bleef niet lang een vakantiehuis! Elke keer dat ik ons ​​huis bezocht, werd het moeilijker om te vertrekken, het leven in het dorp was heerlijk en ontspannend. De catastrofale gebeurtenis die van gedachten veranderde, kwam ongeveer 3 jaar geleden, de Brexit-stemming, we hebben ervaring in Zuid-Afrika hoe scheiding een land kan ruïneren en dat wilden we allemaal niet. Vervolgens hebben we ons huis te huur aangeboden in de UK en zijn we naar Spanje verhuisd om ons avontuur voort te zetten dat 20 jaar geleden begon.

Je bent een raadslid in de gemeente Hondón de las Nieves, wat doet een raadslid?

Raadslid worden was een enorme kans voor mij. We werden verliefd op de mensen en de omgeving van ons mooie dorp. Hoe mooi ook, er waren een aantal onderliggende problemen, in de gemeenschap van 2500 mensen waarvan 1000 niet Spaans, realiseerde ik me dat ze binnen de Spaanse gemeenschap een inherent netwerk van uitgebreide familie hebben. Als iemand iets nodig heeft of ergens heen gaat, is er altijd iemand om te helpen. Als buitenlanders hebben we helaas niet die luxe, de meeste van onze gezinnen bevinden zich in andere landen en er was behoefte aan een beetje hulp. Kleine dingen zoals boodschappen doen of afspraken maken of zelfs gewoon naar het dorp gaan om vrienden te bezoeken. Ik ben een kleine club begonnen die mensen in ons dorp en de omliggende gebieden helpt met deze kleine taken. Ik besefte ook tijdens het praten met mensen dat er een onderscheidende behoefte is om de verzorger te helpen. Mensen komen hier naar Spanje om met pensioen te gaan, maar helaas worden partners chronisch ziek of erger. Ik begon de mantelzorgers en de achterblijvers te helpen. Ik raakte betrokken bij een goed doel en begon met de hulp van de gemeente een koffieochtend in het jeugdcentrum te organiseren. Helaas, om verschillende redenen nam dit af, toen ik met Alan sprak, vroeg ik me af hoe ik meer betrokken kan raken bij de gemeenschap? Het was bijna tijd voor de lokale verkiezingen en een vriend, Miguel die met mij werkte tijdens de koffiemorgens, stelde me voor aan een lid van een van de lokale partijen, als niet-Spanjaard werd ik op de lijst gezet om te worden vertegenwoordigd in de gemeente als wethouder. Tot mijn verbazing werd ik gekozen en werd ik raadslid. Ik ben de stem van de niet-Spaanse inwoners. Als er een probleem is kan ik een idee aan de gemeente voorstellen, zoals bijvoorbeeld geen toegangsborden, spiegels op blinde hoeken, kuilen en brievenbussen die moeten worden gerectificeerd. Ik spreek ook met bewoners om erachter te komen wat hun behoeften en wensen zijn. Ik stuur hen naar de juiste personen voor bepaalde problemen die ze hebben en maak introducties. Ik praat met mijn collega's en de burgemeester om ervoor te zorgen dat de inwoners van het dorp het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd.

Wat zou je willen veranderen in de gemeente Hondón de las Nieves?

Er is niets in het dorp dat ik wil veranderen, hoewel ik niet Spaans ben, is het erg belangrijk voor mij om ervoor te zorgen dat ons dorp zijn prachtige en levendige Spaanse cultuur en gebruiken behoudt. Dat is de reden waarom ik zo van deze plek houd, dus waarom zou je het veranderen? Een belangrijk aspect voor mij is om de niet-Spaanse inwoners te helpen integreren in onze gemeenschap en deel te nemen aan al het moois dat ons dorp te bieden heeft. Hier en daar zijn er een paar kleine cosmetische dingen die ik aan de specifieke wethouder heb overgebracht, zoals het fietspad dat was overwoekerd en dat werd meteen aangepakt. Het succes in het dorp is dat alle bewoners samen werken en wonen. Ik probeer alles te doen binnen de mogelijkheden van mijn functie wat ik beloof en mijn collega's geven mij echt het gevoel dat ik deel uitmaak van het team binnen onze gemeente. Het gevoel erbij te horen komt van wat je erin stopt, je moet moeite doen om te integreren, de taal te leren, de cultuur en gebruiken te respecteren en respectvol te zijn, je zult verrast zijn hoeveel deuren voor je opengaan.


Wat maakt Hondón de las Nieves zo leuk om in te wonen?

De Hondon Vallei is een prachtig, rustig en bergachtig gebied aan de Costa Blanca Zuid in Alicante, Spanje. Het gebied is zeer vruchtbaar, in feite een landbouwwonder van hectares wijngaarden, amandelen en olijfgaarden. Hondón is erg droog en heeft veel heerlijke Spaanse zonneschijn per jaar! Zomertemperaturen zijn meestal midden 30 ° Celsius met een koele middagbries. Wintertemperaturen zijn gemiddeld 18 ° Celsius, maar op saaie dagen in januari en februari kunnen de dagen ook erg koel zijn. Met zoveel zonneschijn is het geen wonder dat mensen actief op zoek gaan om in de Hondon Vallei te wonen tussen de rust en stilte. We hebben een fantastisch uitzicht op de bergen; wandelen door hectares wijngaarden en amandelboomgaarden of genieten van de Spaanse levensstijl in ons schilderachtige en vriendelijke dorp, we kennen de betekenis van 'stress' hier niet. Bezoek onze wijn vallei, drink de lokale wijn onder de blauwste luchten en voel de warmte van de Spaanse zon op je gezicht. Hondon de Las Nieves betekent letterlijk 'Sneeuwkloof', maar er is vrijwel geen sneeuw! Het is genoemd naar de loyaliteit van het dorp aan hun beschermheilige "Virgin de las Nieves". Deze beeltenis en de kerk vormen het hart van het dorpsleven, de 'Maagd' heeft haar eigen feest gewijd aan haar. Je ziet vaak posters in dorpsramen of vlaggen op straat met de 'Maagd' erop gedrukt. De prachtige kerk ter ere van haar is Parroquia-Santuario Mariano Diocesano Nuestra Senora de la Nieves, die het hart van de gemeenschap vormt. Omringd door pijnbomen in de bosrijke Sierras de Crevillente staat dit landelijke gebied bekend als het district Vinalopo. Het is een vredig en rustig gebied, niet-commercieel, echt en geschikt voor mensen die genieten van een langzaam tempo van het leven in een landelijke omgeving.

In ons dorp is er een grote verscheidenheid aan bars, restaurant en entertainment. Regelmatig zijn er workshops, bijvoorbeeld over het maken van traditionele gerechten, waardoor we meer leren over de cultuur. Er liggen fietspaden en wandelpaden om de omgeving te verkennen. Het is heel gemakkelijk om meer informatie te krijgen bij de gemeente van alle verschillende activiteiten die we in het dorp hebben. De marktdagen zijn op woensdag en zaterdag met verse lokale producten. Zaterdagmorgen heers er een fijne sfeer met alle dorpelingen die hun weekendboodschappen kopen, spelende kinderen op de Plaza (het centrale plein) en de gezelligheid van de bars en restaurants. Het dorpsleven speelt zich voornamelijk af op het met palmen omzoomde plein met pastelkleurige gebouwen, het sportcentrum met een zwembad, bars, restaurants en het gemeentehuis. Het plein is het middelpunt voor de vele en gevarieerde feesten die het hele jaar door plaatsvinden. In augustus vinden de tweejaarlijkse feesten plaats in ons dorp, twee weken vol feest en de festiviteiten beginnen met de bekroning van de Ambassadeurs van de feesten. Waterglijbanen voor de kinderen, Correfocs, een gek vuurwerkspektakel, processie waar iedereen zich verkleedt, een wedstrijd waarbij mensen samen hun straat versieren… Een geweldige kans voor buren om elkaar te leren kennen. In mei/juni “la Fiesta de San Idsidro”, een feest ter ere van de landbouw en de Virgin de las Nieves. Maar een van de meest ontroerende feesten voor mij is “Cena de Cabacet” wanneer het hele dorp samenkomt om te eten en samen te genieten van een concert, dit versterkt het gevoel ergens bij te horen op deze fantastische plek.

Welke adviezen zou je geven aan mensen die graag in Spanje wonen of willen gaan wonen.

Eerst is het goed te beslissen welk type levensstijl je wilt; in de stad, dorp of op het platteland wonen, vol met Spaanse cultuur of een mix van niet-Spanjaarden samen. Ik denk dat Hondon het beste van alle werelden heeft, we zijn 20 - 40 minuten verwijderd van 3 steden Elche, Alicante of Murcia, een half uur van het strand. Dan ben je zo weer terug in de rust weg van de vochtigheid en ongeveer 2 graden koeler met een heerlijk welkom briesje in de lange zomers. Verder is het belangrijke om je huiswerk te maken, langs te komen en rond te kijken. Wij wilden eerst ons eigen huis bouwen, toen ontdekten we dat het kopen van een huis goedkoper is en de optie waarvoor we kozen was het kopen van een bank bezit, waar je veel huis voor weinig geld krijgt. En om het beste uit het Spaanse leven te halen, moet je de taalcultuur en gebruiken omarmen, zo zal je zien dat de Spanjaarden je in hun gemeenschap betrekken.