Gezellig en sportief buiten bezig zijn in de Spaanse zon

Jeu de boules, ook wel petanque genoemd, wordt door een aantal Nederlanders en Belgen beoefend in het parkje aan de Calle Agost , nabij huisnr 14, Urb. La Montanosa, Hondon de las Nieves.

Tot eind augustus spelen ze iedere woensdag vanaf 19.00 uur, dus je kunt ook later komen. Daarna, als de temperaturen weer wat gezakt zijn, gaan ze vanaf 17.00 uur beginnen. Iedereen is welkom, zowel beginners als gevorderden. Op dit terrein kunnen meerdere petanque banen worden uitgezet en kunnen ze er diverse combinaties van teams laten spelen.


Heb je geen petanque ballen, geen probleem, kom gewoon meedoen! Er zijn altijd wel ballen ter beschikking.


Meer info: Cees van Steen.

Telefoon;. 0034 638952193 (ook Whatsapp)

Mail; cwvansteen@hotmail.com


Gezellig en sportief buiten bezig zijn in de Spaanse zon is ons motto.

 

Wat is nou het verschil tussen Jeu de boules en Petanque en waar komt het vandaan?


Petanque is de Provençaalse variant van jeu de boules. Jeu de boules is de verzamelnaam van alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig. Het is eenvoudig van opzet en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht.


Het woord petanque komt van het Franse pétanque, waarvan soms wordt beweerd dat het afkomstig is van het Franse "pieds tanqués" dat "voeten samen" zou betekenen. Dit klopt echter niet aangezien het werkwoord "tanquer" (of het daarvan afgeleide adjectief "tanqué") niet bestaat in het Frans. Het woord komt van het Provençaals "pétanco", dat een samenstelling is van (voet) en tanco (stutpaal) en dient dus opgevat te worden als "voeten die zo geplaatst zijn dat ze zo stevig staan als een stutpaal".


Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence. De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. Petanque heeft daardoor de reputatie van "oudemannensport" gekregen.


Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. De Féderation Française de Pétanque et Jeu Provençal werd in 1942 opgericht, en in 1958 zag de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal het daglicht. De vele toeristen die met het petanque kennismaken in Frankrijk worden er blijkbaar zo door gegrepen, dat ze het in hun eigen streken gaan importeren. Petanque wordt gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, Madagaskar, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan aan toe.


Bron; Wikipedia