Heerlijk aan het bakken...

Vis jij de laatste tijd ook telkens achter het net wat betreft de bloem en vooral de gist. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet komt omdat we bang zijn dat het brood op raakt, maar dat we naast tijd zin hebben om te bakken. Een huiselijke bezigheid en het ruikt zo lekker... Van een trouwe lezeres ontvingen wij deze leuke en lekkere bak-recepten.

 

Amandelkoekjes:

Ingrediënten Boter of olijfolie om een bakplaat in te vetten Broyage: 285 gram poedersuiker en 185 gram amandelpoeder (zelf te malen met een keukenmachine) Voor het stijfgeklopt eiwit: 135 gram eiwitten (van 4 tot 5 biologische eieren) en 50 gram poedersuiker Voor de garnering: amandelnoten (1 per koekje)

Stap 1 - Verwarm de oven voor op 175 C.

Stap 2 - In 1 kom meng je de poedersuiker (185 gram) en het amandelpoeder (dat noemt ‘broyage’: als je hier eiwit zou onder kneden, heb je eerlijke, echte marsepein zonder industriële toevoegsels, als is de verhouding amandelpoeder/marsepein meestal 1:3 tot betere 1:2).

Stap 3 - In een andere kom doe je de eiwitten met de poedersuiker (50 gram) en klopt met kloppers op volle snelheid goed lang op tot het eiwit uitermate stijfgeklopt is.

Stap 4 - Spatel de broyage door het opgeklopte eiwit heen.

Stap 5 - Doe de pasta in een spuitzak met 2 cm spuitmond en spuit schijfjes. Duw een amandelnoot op elk schijfje en bak de koekjes een 10 tal minuten in een oven van 175 C: hoe meer je koekjes uitlopen en daardoor platter worden, hoe korter de baktijd, dus blijf bij je oven.

 

Frangipanetaart:


Ingrediënten ½ pak bladerdeeg 150 gram boter 150 gram suiker 3 eieren 200 gram gemalen amandelen (zelf te malen met een keukenmachine) 1 eetlepel bakpoeder 1 laag abrikozen-confituur of andere confituur Rol het bladerdeeg uit op taartvorm en bestrijk met laag abrikozen-confituur. Meng boter, suiker, eieren, bloem en amandelen en giet dit mengsel erboven op. Zet 40 minuten in oven op 175°

 

Flan uit de oven


Ingrediënten

½ liter melk, 4 eieren 100 gram suiker Verwarm de oven voor op 200°. Breng de melk aan de kook. Roer de suiker goed met de eieren. Wanneer de melk kookt, giet je deze bij het eiermengsel en roer goed door. Alles overgieten in vuurvaste schaaltjes en deze in bain-marie in oven zetten. 20 à 25 minuten op 200°.

 

Bak ze en eet smakelijk! Heb je een recept dat je wilt delen, mail ons dan het recept