Heerlijke kazen uit Spanje

Wie “Kaas” zegt, denkt meteen aan de Hollandse Gouda of de Franse Brie. Het is niet bij iedereen bekend maar ook Spanje heeft een grote variëteit aan kazen. Gaande van verse kaas tot witschimmels en van blauwe kazen tot harde kazen. Doordat er in Spanje zowel koeien, schapen als geiten te vinden zijn, heeft men veel mogelijkheden om goede kaassoorten te produceren met allemaal weer een hele andere smaak. We maken kennis met de volgende soorten: Manchego kaas, Cabrales, Idiazabal, Roncal, Torta de Casar, Queso de Burgos.

Manchego.

Dit is een harde, licht pikante, zoute Spaanse kaas uit de regio “La Mancha”. De melk voor de bereiding komt van het “La Mancha” schaap. De kaas op zich heeft kleine gaatjes en is geel van kleur. De Manchego heeft de vorm van een tonnetje. Hij is herkenbaar aan zijn bruine korst die de structuur van een mand heeft. Deze kaas is verkrijgbaar in tierno (jong), curado (belegen) en viejo (oud). Lekker wanneer je hem een beetje onderdompelt in olijfolie en met een stukje brood.


Cabrales.

De Cabrales-kaas is brokkelig maar toch smeerbaar en gemaakt van een mengsel van schapen-, geiten- en koeienmelk. Hij heeft een typerende ziltige en houtachtige smaak. Het is de omgeving waar de Cabrales geproduceerd wordt die in belangrijke mate de smaak van de kaas bepaalt. De kazen worden tussen de 4 en 6 maanden gerijpt in koele grotten van het Picos de Europa-gebergte. Naast de omgeving bepalen ook de bladeren van de esdoornen in de bergen mee de smaak. De echte cabrales wordt namelijk in die bladeren verpakt. Cabrales wordt gebruikt in groente- en vleesgerechten. Als tapa is hij erg populair in combinatie met zoete dadels.


Idiazabal.

Deze kaas heeft de vorm van een trommeltje. De korst is lichtgeel en zeer hard. Van binnen ziet de kaas er roomwit uit. Je vindt deze kaas in twee versies: gerookt en ongerookt. De ongerookte kaas smaakt een beetje zurig met een vleugje boerenerf. De gerookte kaas heeft een subtiele geur en smaak van rook en toffee maar de boerenerftonen komen er sterk doorheen en blijven lang hangen. Dit komt omdat deze boerenschapenkaas vaak hangend aan de dakspanten van de herdershutten gerookt werd. Oorspronkelijk werd de Idiazabal hoog in de pyreneeën boven Pamplona gemaakt van melk van de schapensoort Latxa. Deze kaas wordt vaak geserveerd met chorizo of serranoham en boerenbrood of met verse, rauwe groenten.


Roncal.

Roncal wordt op ambachtelijke wijze gemaakt uit rauwe melk afkomstig van het Rasa- en het Latxaschaap. Het bereidingsseizoen loopt dan ook van de maanden december tot juli, de periode waarin de schapen grazen. De kaas heeft een cilincrische vorm, ruwe randen en een natuurlijke harde korst waarvan de kleur roodachtig grauw tot blauwachtig grijs kan zijn. De smaak is krachtig, een beetje pikant en nogal vettig. De beste manier om hiervan te genieten is als borrelhapje of tapa met een goed glaasje wijn.


Torta de Casar.

De Torta del Casar wordt geproduceerd van rauwe schapenmelk afkomstig van de Merino en Entrefino Schapen. De korst is halfhard en okerkleurig. Gewoonlijk wordt deze ingesmeerd met olie. Het binnenste van de kaas is zacht, crèmig met een zeer rijpe smaak die bj een bepaalde temperatuur als een soort fondue met stukjes brood in zijn eigen korst kan worden gegeten. Wat overblijft van de kaas na het met stukjes brood uitgelepeld te hebben, kan gevuld worden met gehakt en gebakken ui. 10 tot 15 minuten in een oven op 200°C en klaar is kees.


Queso de Burgos.

Tijdens de wekelijkse markt kwamen de boeren van Burgos in de winter samen om hun kazen van schapenmelk te verkopen. Tegenwoordig wordt de Queso de Burgos gemaakt van koeienmelk of een mix van koeien- en schapenmelk. De Queso de Burgos is een zachte witte kwark-achtige kaas die binnen enkele uren bereid wordt. De kaas wordt veelal gebruikt in plakjes met schijfjes tomaat, olijven en oregano.


Costa-Info


#kazenuitspanje #lekkereten