Het imposante kasteel van Sax

De Vinalopó regio herbergt heel wat mooie en imposante kastelen. De heerschappij over deze kastelen is in de loop der eeuwen in handen geweest van verschillende volkeren en hebben dan ook allemaal een eigen verhaal. Veel van deze kastelen en forten zijn van van Romeinse of Moorse oorsprong waarvan vele nadien door de Spaanse koningen zijn omgebouwd. 


In het oude stadsdeel van het middeleeuws dorpje Sax bevindt zich een imposant kasteel met een prachtig uitzicht over Sax en de Vinalopó vallei. Het kasteel is gelegen op 524 meter hoogte boven de zeespiegel. Het werd gebouwd op een spectaculaire rotsachtige heuvel die bekend staat als La Peña. Binnen de muren van het kasteel, eigenlijk een fort, vinden we cisternen, torens, resten van ophaalbruggen en verrassende details die ons helpen om de manier van leven en de geschiedenis van het kasteel in de middeleeuwen te leren ontdekken. Klim naar het hoogste deel van de meester toren (XIV-XV eeuw) en dan kan je het koninkrijk van Aragon, het koninkrijk van Murcia en de kroon van Castilië overschouwen. We bevinden ons hier in het grensgebied tussen verschillende koninkrijken, daarom ook is dit onneembare kasteel gebouwd als bescherming van het grondgebied. Tijdens de Spaanse burgeroorlog diende het kasteel als observatiepost.


Het kasteel van Sax is gratis te bezoeken. Op een aantal zondagen in de maand opent dit kasteel zijn deuren voor het publiek. Je dient je vooraf aan te melden voor een bezoek. Voor aanmelden en overzicht van de openingsdagen ga je naar; www.sax.es//visitas-guiadas-castillo Je kan je uiterlijk tot de donderdag ervoor tot 20:30 online aanmelden en zorg dat je op de dag zelf op tijd aanwezig bent, het is nog even een klim naar het kasteel.


Wim Kuyps


Foto; Maarten Dirkse


#kasteleninspanje #oppadinderegio