Het symbool van Spanje; de Osborne Stier

De stier van Osborne is een bord met het silhouet van een stier van circa 14 meter hoog, oorspronkelijk bedoeld als reclamebord voor Veterano cognac uit Jerez gemaakt door de Osborne groep, een producent van gedistilleerde dranken. De reclameborden staan verdeeld over heel Spanje, meestal langs wegen over bergruggen om de horizon te breken en beter zichtbaar te zijn tegen de lucht. Het doel van de borden was aanvankelijk reclame voor het merk maar in de loop der tijd zijn ze geworden tot een symbool van de Spaanse cultuur.

In 1956 maakte het reclamebureau Azor in opdracht van Osborne een ontwerp voor Veterano cognac op reclameborden langs wegen. De ontwerper Manolo Prieto van dit bureau stelt voor het silhouet van een stier te nemen en in 1958 werd gestart met de eerste borden, gemaakt van hout. Deze borden zijn 4 meter hoog met de hoorns wit geschilderd en een bord erbij met de naam van de drank. Doordat de houten borden niet bestand bleken tegen het weer, ging men in 1961 over tot het plaatsen van borden van staalplaat. De borden werden vergroot tot 7 meter hoog en een jaar later zelf tot 14 meter. In juli 1988 eist de algemene Spaanse verkeerswet dat alle reclame-uitingen zichtbaar vanaf rijkswegen worden verwijderd. Als compromis stelde Osborne voor om de naam te verwijderen, maar de stieren te laten staan. Dit was in orde voor een deel van de stieren. Dus bleven verspreid over Spanje een aantal van de stieren staan. Maar in 1994 eist het Spaanse wegenbesluit dat toch alle stieren van Osborne moeten worden verwijderd. Veel gemeenten, dorpen, culturele organisaties, kunstenaars, politici en journalisten spraken zich uit vóór het handhaven van de borden. De Junta de Andalucía vroeg om een inventarisatie als "cultureel erfgoed" en de Comunidad Foral de Navarra beroept zich op gewoonterecht om de stieren op hun gebied te behouden. In 1997 spreekt de Spaanse Hoge Raad zich uit vóór het handhaven van de borden op grond van "esthetisch of cultureel belang" wat men aan de borden heeft toegekend. Sindsdien staat de zwarte stier als symbool voor Spanje en is op heel wat auto, caravans en camper als sticker te vinden.


Aantal stieren per provincie

Tegenwoordig staan er nog ongeveer negentig stieren onregelmatig verdeeld over Spanje. Er is een hoge concentratie in de Marco de Jerez, het sherrygebied rond Jerez de la Frontera, in de provincies Cádiz en Sevilla. De rest is willekeurig over Spanje verspreid. Op het plaatje is de verspreiding per provincie aangegeven:

Bron; Wikipedia