Hondón de las Nieves en de legende van Virgen de las Nieves.

In het centrum van Hondón de las Nieves ligt het dorpsplein, typisch mediterraan, met palmbomen en vol van kleuren door de mooie gevels van een aantal oude huizen. Het oude gemeentehuis heeft nog zijn originele klokkentoren, gebouwd rond 1900, je zal schrikken bij het horen van de “rammelende” klok elke 15 minuten! Momenteel is men begonnen met de nieuwbouw van het gemeentehuis achter de oude gevel en is de oude klok weggebracht voor restauratie. Het dorpsplein is de locatie voor de meeste sociale en gemeentelijke evenementen, waaronder tal van openlucht concerten, parades, ceremonies en feesten. Langs de fontein, op het begin van de helling, komen we bij de barokke parochiekerk daterend uit de 18e eeuw. In de kerk kan je de prachtig gerestaureerde muurschilderingen bewonderen. Jammer dat de kerk dikwijls gesloten is. Vanaf het plein voor de kerk heb je een mooi uitzicht op het omliggende berglandschap.

Er is een overvloed aan feesten in de zomermaanden in en rond Hondón. De culturele evenementen, straatmuziek, traditionele kleding, en dans zijn niet te missen in deze regio. Op het einde van Hondón de las Nieves zie je de prachtige Bodegas Cerda, een wijnhuis met museum. Je kan hier de lokale wijnen proeven en de geschiedenis van de lokale wijnindustrie ontdekken. Hondón de las Nieves en het buurdorp Hondón de los Frailles behoorden tot de baronie van Aspe in de 17e eeuw, en Aspe was onderdeel van het landgoed van de Markies van Elche. In 1685 is een kapel gebouwd gewijd aan Virgen de las Nieves. Als gevolg van de groei van het dorp promoveerde de bisschop van Orihuela in 1746 de kapel tot een parochiekerk. In 1839 verklaarde regentes Maria Cristina de Borbón de beide Hondón’s onafhankelijk van Aspe.


Hondón de las Nieves kent ook een mooie legende over het Mariabeeld in de kerk: Op de avond op 4 augustus 1418 bevonden zich op het plein voor de kapel in Hondón de las Nieves enkele dorpelingen die plannen maakten om een bedevaart te organiseren naar Biar om daar bij de “Virgen de Gracia” (maagd van gunsten) hun bescherming af te smeken. Op dat moment zagen ze twee jonge pelgrims naderbij komen die hen de weg vroegen naar Yecla. De dorpelingen vertelden hen dat het nog heel ver was en bieden de pelgrims onderdak aan. De pelgrims aanvaardden het aanbod voor overnachting en men vervolgde het gesprek over de bedevaart naar Biar. Ze uitten hun wens om een eigen beeld van de maagd Maria te hebben. De pelgrims boden aan om als dank een beeld voor hen te vervaardigen want ze zijn beeldhouwers. Ze wilden opgesloten worden in de kapel met alleen materialen en eten. In drie dagen zouden ze het beeld maken. Maar na drie dagen kwamen de pelgrims nog steeds de kapel niet uit en men hoorde ook geen enkel geluid meer. Bij de ochtend van de vijfde dag, donderdag 9 augustus, konden de dorpelingen hun nieuwsgierigheid en bezorgdheid over het welzijn van de pelgrims niet meer bedwingen. In tegenwoordigheid van de kapelaan, eerwaarde Pantoja, verbraken ze het slot van de kerk en openden de deuren. Met grote verbazing zagen ze daar, boven op het altaar van de kapel een prachtige afbeelding van de Maagd Maria.


Plotseling en zonder iemands hulp begon de klok van de kapel, zonder onderbreking, drie uur te luiden. Het voedsel dat ze aan de pelgrims hadden gegeven was door hen niet aangeraakt en de beeldhouwers waren verdwenen zonder dat iemand hen had gezien. De inwoners van Hondón maakten deze gebeurtenis in Aspe bekend (Hondón was toen nog een gehucht van Aspe). Nadien brachten verschillende inwoners, met de pastoor en de autoriteiten voorop, het beeld naar Aspe waar ze een groot feest vierden. Om het beeld een officiële naam te geven, kwam men met de volgende namen: Maria de la Piedad (Maria van de vroomheid), Maria de la Victoria (Maria van de overwinning), Refugio de Afligidos (toevlucht van diepbedroefde), Maria del Consuelo (Maria van troost) en Concepcion Inmaculada (Onbevlekte maagd). Alle namen werden op briefjes geschreven en in een pot gestoken. Het lot zou de naam bepalen van het beeld. De naam die eruit kwam was Virgin de las Nieves. Deze naam hadden ze niet opgeschreven. Men controleerde alle andere namen. Maar telkens  kwam de naam Virgin de las Nieves uit de pot. Zo noemden de dorpsbewoners nadien ook het beeld.


Vanaf het jaar 1418 viert men het feest van de Virgin de las Nieves op 5 augustus, het even jaar in Aspe en het oneven jaar in Hondón de las Nieves.


Wim Kuyps