IJsjes, heerlijk verkoelend

Schepijs, roomijs, waterijs, schaafijs… Heerlijk verfrissend met warm weer. De geschiedenis van consumptie-ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen. De Romeinen serveerden hun gasten sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit en noemden dit een sorbet. Rond 1500 namen de Arabieren de recepten over en verfijnen ze. Op Sicilië, wat aan de rand van het Arabische rijk lag, nam men de ijstraditie over. De Italiaanse prinses Catharina de Medici nam op haar reis van Italië naar Frankrijk in 1550 een recept mee voor het bereiden van consumptie-ijs. Het recept was haar huwelijkscadeau voor haar gemaal, Koning Hendrik II.

In de 17e eeuw werd voor het eerst roomijs gemaakt en gegeten tijdens de banketten aan de verschillende hoven van de Europese koningen. Eind 17e eeuw opent de Siciliaan Procopio Coltelli een ijsbar in Parijs. Toch bleef het ijs heel lang alleen bereikbaar voor welgestelde mensen en wat men alleen serveerde met feestelijk gelegenheden. Na de tweede wereldoorlog verschenen de eerste diepvriezers en werden grote ijsfabrieken opgericht. Zo konden men ook thuis genieten van ijs.

 

Avocado-ijsjes met kokosmelk


400 ml kokosmelk

240 ml slagroom

2 rijpe avocado’s, gepeld

2 koffielepels limoensap en de rasp van 1 limoen

60 gram fijne suiker


Prak de avocado’s fijn met een pureestamper en meng met de suiker. Voeg de kokosmelk en slagroom toe en meng dit goed. Doe het limoensap en de limoenrasp erbij en roer tot je een mooi romig geheel hebt. Giet het mengsel in ijsvormpjes en zet in de vriezer. Heb je een ijsmachine? Doe het mengsel dan in de machine en laat ongeveer 20 minuten draaien. Haal het ijs eruit, doe in een diepvriesbakje en zet in de vriezer.

 

Watermeloen ijsjes met stukjes ananas


Maak van stukken watermeloen sap met een staafmixer. Hak wat ananas fijn en voeg de stukjes aan het sap toe. Giet het sap in ijsvormpjes. Laat een paar uur in de diepvriezer invriezen.

 

Gin-tonic waterijsjes


Sap van 1 limoen

Tonic

Gin (voeg naar smaak toe, maar bedenk: hoe meer Gin, hoe langer het duurt voordat het bevriest).

½ komkommer in schijfjes


Snijd de limoen in partjes en knijp het sap uit. Schenk een blikje tonic bij de limoen. Snijd de komkommer in dunne schijfjes en verdeel ongeveer 3 a 4 plakjes per vormpje. Schenk een laagje gin in de ijsvormpjes. Voeg het tonic-limoen mengsel tot aan de rand. Laat minimaal 6 uur opvriezen.

 

#lekkereten