Mariano Ros, een kunstenaar in El Cau

In de Sierra de Ferriol bij Elche is een zeer inspirerende plek - El Cau - waar we talloze beeldhouwwerken kunnen vinden. Kunstenaar Mariano Ros, ooit schoenmaker van beroep, begon rond 2000 zonder opleiding of ervaring te beeldhouwen in de rosten van de Sierra del Tabayá. Het beeldhouwen werd al snel zijn passie. Wat hij echter niet wist was dat het gebied beschermd archeologisch natuurgebied is. Het werd hem verboden om hier nog verder te werken.

In 2004 vond hij een oude steengroeve in de Sierra del Ferriol, waar hij zijn hobby beeldhouwen en schilderen op de wanden van de oude groeve verder voortzetten. Hier heeft hij samen met zijn vrienden Cándido, Vicente en Pere ongeveer 70 taferelen en figuren uit de zachte wanden gebeiteld en kleurrijk beschilderd. De inspiratie haalden ze vooral uit het dagelijks leven in de stad Elche. In 2008 vroegen de autoriteiten wederom af te zien van verdere uitbreiding. Mariano Ros is op negentigjarige leeftijd in 2017 overleden. Vrienden van hem houden als eerbetoon El Cau op orde.

Wil je de werken van Mariano Ros bekijken. Wij hebben het gecombineerd met een bezoek aan het stuwmeer Pantano de Elche. Rij eerst naar de rechterkant van het stuwmeer, vervolgens ga je bij de (verlaten) tennisbanen rechtdoor. Aangekomen bij de t-splitsing sla je linksaf, volg de weg ongeveer 2 kilometer tot je niet meer verder kunt. De laatste kilometer moet je te voet doen. In de verte zie je dan een klein torentje en daar is ... El Cau!


#oppadinderegiovinalopo #kunstinspanje