Mensen uit de regio; Hendrik Tschammer

Bij deze willen we de zeer getalenteerde man Hendrik Tschammer voorstellen, geboren in Frankfurt in Oder in 1947, groeide op in Berlijn-Spandau en Oberhausen (Noordrijn-Westfalen). Studeerde werktuigbouwkunde, lastechniek en kunstgeschiedenis in Essen.

Na het afronden van zijn studie verhuisde hij in 1975 naar Ecuador en in 1992 van daaruit naar Chili. In deze jaren werkte Hendrik Tschammer voornamelijk als ingenieur in de olie- en voedingsmiddelenindustrie. Gedurende de 37 jaar dat Zuid-Amerika werkte, exposeerde hij zijn werken van voornamelijk metalen sculpturen in tuinen, parken en huizen. Artistiek gezien werd Hendrik Tschammer beïnvloed door zijn familie. Zijn vader en grootmoeder hielden al van schilderen. Hij was niet alleen goed in kunst- en handwerklessen, maar hij genoot er ook altijd van en optimaliseerde zijn vaardigheden. Aan de universiteit volgde hij ook het vak: "Kunst en kunstgeschiedenis". Tijdens zijn studie en reizen maakte hij metalen sculpturen in zijn eigen atelier en in het atelier van de Oberhausen kunstenaar "Heinrich Kasan".


De afgestudeerde ingenieur vond door de jaren heen tijd om zich aan kunst te wijden. Als Duitse ingenieur aarzelde hij niet toen hij na zijn studie een goed aanbod kreeg. Hij verhuisde naar Zuid-Amerika omdat hij Ecuador al kende van twee reizen die hij maakte in een semesterpauze tijdens zijn studie.

In 1992 was Hendriks artistieke werk zijn belangrijkste bezigheid en roeping die hij als zijn levensdoel zag. Tijdens een vakantiereis door Peru, Bolivia en Argentinië kwam samen met zijn vrouw door een vallei in Chili die hen fascineerde, de "Valle del Rio Elqui", 465 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. Alles paste. Het had een mediterraan klimaat, sterrenhemel, zon, water, etc. dus besloot hij zich te gaan concentreren op kunst. De overgang van afgestudeerd ingenieur naar kunstenaar was voor Hendrik relatief eenvoudig. Vanaf zijn jeugd voelde hij zich artistiek "belast". Zijn grootouders, die als hobby in olie en aquarel schilderden, moedigden hem al op jonge leeftijd aan om kunst te beoefenen.


Als Hendrik zijn zoon en kleinzoon in Duitsland er niet waren geweest, zou de kunstenaar nog steeds in Zuid-Amerika wonen. Bij terugkeer in Duitsland missen Hendrik en zijn vrouw het ritme van Zuid-Amerika, de cultuur en gewoonten. Ze besloten vrienden in het zuiden van Spanje te bezoeken en voelden zich direct verbonden met de Hondón-vallei. Ze zijn vervolgens verhuisd naar de Hondón-vallei om dicht bij het gezin te zijn en het gevoel te hebben van een Latijns land en een Latijns-Amerikaanse cultuur.


Hondón de las Frailes is de afgelopen 5 jaar de thuisbasis geweest van Hendrik waar Hendrik zijn passie voor kunst en beeldhouwkunst in zijn atelier heeft genoten. Hij wil de lokale gemeenschap kennis laten maken met zijn kunstwerken en heeft fantastische plannen om zijn liefde en passie te delen in de vorm van workshops, tentoonstellingen en een droom van een kunstpark. FacebookFoto's en artikel zijn aangeleverd en geschreven door Gabriel Kroukamp.