Monas de Pascuas - Traditioneel Paasgebak

Helaas vieren we door de maatregelen dit jaar Pasen even anders. Niet bij elkaar op bezoek en geen processies om naar toe te gaan. Maar we kunnen natuurlijk wel allerlei lekkere Paasgerechten maken en opeten. Monas de Pascuas is een traditioneel Spaans gerecht voor de Pasen. Er zijn veel verschillende varianten, omdat de recepten lange tijd op moeder en dochter over gingen. De meeste Spanjaarden zijn erg gek op dit gerecht. Het liefst maken en eten ze dit het het hele jaar door.

Het voordeeg: 30 gram patentbloem (harina de fuerza) 30 gram warme melk 16 gram gist Het deeg: 680 gram patentbloem (harina de fuerza) 160 gram warme melk 150 gram boter 2 eieren 120 gram suiker een snufje zout Om te versieren: 6 gekookte eieren 1 geklopt ei levensmiddelenkleurstof en azijn amandelen, suiker, chocolade... Stap 1.

Het voordeeg moet 12 uur rusten, het is handig om dit de avond ervoor te maken. Meng de warme melk met de gist tot de gist is opgelost. Voeg nu rustig de bloem toe tot een mooi mengsel. Doe het voordeeg in een ingevette kom, bedek de kom goed af met folie en zet het weg bij kamertemperatuur. Zit het voordeeg na 12 uur vol met bubbels? Perfect, dan zit er leven in!

Stap 2.

Voeg nu de ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, toe aan het voordeeg. Fan van anijs voeg dan 4 eetlepels toe. Kneed dit goed door elkaar. Na 10 minuten, voeg de boter toe en blijf kneden tot er een mooi glad deeg ontstaat. Maak van het deeg een bal en doe het in een ingevette kom. Dek weer goed af met folie en laat het een paar uur rusten tot het deeg verdubbelt.

Stap 3.

Verf of versier in de tussentijd de gekookte eieren met bijvoorbeeld azijn en de kleurstof. U kunt ze ook ongeverfd gebruiken.

Stap 4.

Als het deeg in volume is verdubbeld, kneed het eerst kort nog even door. Verdeel het deeg in 6 porties en verdeel elk portie weer in twee delen. Maak hiervan twee stroken. Vlecht deze stroken losjes in een cirkel en leg een gekookt ei in het midden van de cirkel. Andere vormen zijn natuurlijk ook mogelijk.

Stap 5.

Leg de cirkels op de bakplaat en bestrijk ze met een los geklopt ei. Laat ze nu nog 2 uur rusten bedekt onder keukenpapier.

Stap 6.

Na deze rusttijd nogmaals bestrijken met ei en bak ze af bij 150ºC voor ongeveer 20 minuten. Laat ze afkoelen en klaar zijn de Monas de Pascuas!

Stap 7.

De Monas versieren met gehakte amandelen of suiker, voeg het toe voor het bakken! Andere versiersels zoals chocola vlak na het bakken toevoegen.

¡Que aproveche!