Museum Murales de San Isidro

De Murales de San Isidro is een openluchtmuseum gelegen in de arme wijk San Isidro in Orihuela. Onveilig? Nee hoor, maar hou wel in je achterhoofd dat je met een bezoek aan de Murales San Isidro binnendringt in de comfortzone van de lokale bevolking. Het universeel gebaar van een vriendelijke lach of een eenvoudige “hola” kent en verstaat iedereen en wordt zeker en vast gewaardeerd.

Om te weten hoe de Murales de San Isidro zijn ontstaan, gaan we terug in de tijd, meer bepaald naar de tijd van de in Orihuela zeer bekende dichter Miguel Hernández. Tijdens de burgeroorlog kwam hij op voor de vrijheid. Hij streed voor een meer rechtvaardige wereld en kwam op voor alles waar hij in geloofde. Op 28 maart 1942 stierf hij op 31-jarige leeftijd in de gevangenis van Alicante. Het laatste wat Miguel Hernández op de gevangenismuren schreef was: :“Adiós, hermanos, camaradas, amigos/ despedidme del sol y de los trigos”. Dat betekent letterlijk: “Vaarwel, broers, kameraden, vrienden/ zeg maar dag tegen de zon en de tarwe”.


In 1976 begon Spanje langzaamaan te herstellen van de dictatuur onder het bewind van Generaal Franco. Als eerbetoon aan de dichter Miguel Hernández en om de herwonnen vrijheid te vieren brachten verschillende schilders en schrijvers hun boodschappen over op de gevels van de woningen in de Barrio de San Isidro. Zij deden dit onder de vorm van schilderijen, tekeningen of verzen. De Guardia Civil probeerde deze manier van meningsuiting in eerste instantie nog te verhinderen. Ze kwamen tussenbeide maar de macht van het volk was te groot.

De muurschilderingen zijn uitgegroeid tot ware kunstwerken. Sommige kunstwerken zijn politiek getint, verwijzen naar het verleden of weerspiegelen hoop en optimisme. Anderen bevatten verzen uit de gedichten van Miguel Hernández. 35 jaar later en ter herdenking van de 70ste verjaardag van de dood van Miguel Hernández besloot de stad Orihuela in 2012 om enkele originele schilderingen te herstellen. Ook werden er enkele nieuwe moderne werken toegevoegd. Ondertussen hebben meer dan honderd kunstenaars hun schilderwerken, het leven en de verzen van Miguel Hernández op meer dan 140 gevels geprojecteerd.


Het geboortehuis van Miguel Hernández op Calle Miguel Hernández nº 73 is ook te bezoeken.

Openingstijden;

Dinsdag - zaterdag; 10:00 - 14:00 en 17:00 - 20:00.

Zondag; 10:00 - 14:00

Costa-Info


Foto's; Cultura.orihuela.es