Onze huisdieren tijdens de zomermaanden

Net zoals de meeste mensen genieten ook huisdieren van het heerlijke weer in de zomer. Maar er zijn een paar dingen waar je als baasje vooral in de zomer op moet letten.


Graszaden zijn een groot probleem in de zomer. Ze kunnen vast komen te zitten in ogen, oren, neusgaten en tussen de tenen, vooral in langharige vachten. Het ontwijken van deze graszaden is natuurlijk de beste manier om dit te voorkomen. Vermijd tijdens wandelingen gebieden met veel wilde grassen en maai of verwijder wild gras uit de tuin. Als u terugkeert van wandelingen, controleer dan de vacht op graszaden en verwijder ze voordat ze verder vast komen te zitten en lelijke ontstekingen veroorzaken.


Hitte is een andere bedreiging voor onze huisdieren, vooral voor honden tijdens de heetste zomermaanden. Wandelen midden op de dag moet worden vermeden. Als de stoep te warm is om er zonder schoenen op te staan, dan is het ook te warm voor hun poten! Uiteraard nooit je huisdier in een geparkeerde auto achterlaten. Zelfs als er schaduw lijkt te zijn, kan dit snel veranderen en raakt je huisdier in slechts vijf minuten oververhit. Om uw hond koel te houden zijn er speciale 'koele' jassen en matjes te koop. Een bevroren traktatie is een leuke alternatieve snack die helpt om je huisdier koel te houden.


Zwemmen is heerlijk en gezond voor honden, maar pas op voor stromingen en scherpe voorwerpen in het water. Om oorontstekingen na het zwemmen te voorkomen, kan je het beste de oren na elke zwembeurt droog en schoon maken. Het drinken van zeewater kan leiden tot extreem braken en diarree. Is dit het geval bij jouw hond, vermijd dan het spelen met ballen, frisbees of ander speelgoed in de zee.


Parasieten en insecten zijn nu in overvloed aanwezig. Er zijn veel mogelijkheden, van pipetten en tabletten tot halsbanden, om je huisdier te beschermen tegen parasieten en insectenbeten. Maar ze zijn niet allemaal even effectief en dan vooral op het gebied van het weren van insecten die je huisdier als een lekker hapje zien. Vraag uw dierenarts naar de beste bescherming voor uw huisdier. Ernstige allergische reacties door insectenbeten zijn zeldzaam, maar elke ongewone zwelling moet door een dierenarts worden onderzocht. Dierenartsen kunnen een noodpakket voorschrijven voor dieren die gevoelig zijn voor allergische reacties.


Dit artikel is geschreven door Rebecca Culpin, dierenarts uit Hondón de las Nieves.