Pantano de Elche, recent gerestaureerd

In de omgeving van Elche ligt een prachtig natuurgebied ontstaan na de bouw van "El Pantano de Elche" een stuwdam uit de 17e eeuw. Het is een dam in boogvorm van ongeveer 22 meter hoog en 75 breed, een wanddikte aan de basis van 12 meter en 9 meter boven. De breedte van de structuur is ongeveer 75 meter. Het reservoir werd gebouwd op de rivier de Vinalopó en ligt tussen de bergen van Elche en de Castelar heuvels.

 
pantano de elche

Het idee om de dam te bouwen ontstond reeds in 1589 met als doel de overstromingen van de rivier in te perken en een betere bevloeiing van de landbouwgronden te regelen. De bouw begon in 1632, onder leiding van Maestro Juaner del Temple, op de site die hem het best geschikt leek. Dit waterbouwkundig werk is erg belangrijk, omdat het wordt beschouwd als de eerste echte boogdam in Europa sinds de tijd van de Romeinen, die deze techniek vooral gebruikte in de bouw van bruggen. Deze bouwtechniek weerstaat beter de druk van het water. Op 3 september 1793 is door een enorme overstroming een deel van de dam vernietigd. De dam was door deze natuurramp buiten gebruik. Op 21 juni 1842 gaf de stad Elche aan Maestro Jose González de opdracht de dam te herstellen.


Deze herstelling werd uitgevoerd in een lang droog seizoen wat ook weer een ramp was voor de landbouw van Elche. Het herstellingswerk duurde vier jaar tot aan de voltooiing in september 1846. Rond 1900 bouwde men onderaan de dam een elektriciteitscentrale die voor stroom zorgde voor de stad Elche. In 1995 jaar is de dam gebarsten waardoor een modderstroom in de benedenrivier terecht kwam. Sindsdien was de dam niet meer waterdicht tot men in 2007 met restauratiewerken begon welke duurde tot maart 2008. De dam wordt momenteel erkend als cultureel erfgoed door de Generalitat Valenciana


pantano de elche

Je kan naar de dam wandelen langs de linkse en rechtse zijde. Zie plannetjes hieronder. Heb je hoogtevrees dan is de linkse kant van de dam te mijden maar is wel de mooiste wandeling. Via de rechterkant kan je onderaan de dam geraken en heb je ook het mooiste zicht op de dam.
In 2018, is het gebied rondom het stuwmeer gerenoveerd, er is een houten ponton van meer dan 80 meter. Het zeer degelijke ponton bestaat uit acht modules, 10 meter lang en 2,5 meter breed. Naast het pad zijn de elektriciteitscentrale en het Casa del Pantanero gerestaureerd.Neem de CV84 van Aspe naar Elche. Na het oude steenfabriek (nu wit geschilderd, tegenover een benzine station) neem je bij deze rotonde de afslag. Hier direct terug rechts indraaien. Bij de volgende rotonde neem je de 2e afslag. Na 270 meter heb je een splitsing, links naar de picknickplaats van waaruit je naar de dam kan wandelen, rechts rij je naar de andere oever (hier kan je ook een mooie wandeling maken) en kan je met de auto tot aan de dam rijden. Vanaf hier kan je de borden volgen naar Pantano de Elche. Rij tot aan de verlaten tennisvelden, verder geraak je niet met de auto. Van hieruit zie je het stuwmeer liggen, een wandeling van ongeveer 1 km.