Salinas van Torrevieja en La Mata

Rond Torrevieja bevinden zich twee grote zoutmeren, de salinas van Torrevieja en La Mata. “Salina” betekent “zoutmijn” en verwijst naar de zoutwinning. Een andere veel gebruikte benaming is “Lagunas van Torrevieja en La Mata. Laguna is het Spaanse woord voor strandmeer of lagune en verwijst naar de zoutmeren. Beide benamingen worden door elkaar gebruik. Tegenwoordig haalt Torrevieja zijn inkomsten voornamelijk uit het toerisme maar tot halverwege de 20ste eeuw was, naast de visserij, de zoutproductie eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten.

In 1321 werden de zoutmeren voor het eerst gebruikt. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de salinas als binnenzee te gaan gebruiken voor de visvangst. Door de vele vertragingen duurde het bijna een eeuw vooraleer het verbindingskanaal met de zee klaar was. Toen het verbindingskanaal uiteindelijk klaar was, bleek het oorspronkelijke plan namelijk een binnenzee voor de visvangst, niet mogelijk. Door het erg hoge zoutgehalte zwommen er geen vissen naar de binnenzee. Daarna werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om in de salinas zout te winnen. Toen bleek dat het zout van hoge kwaliteit was, werd de zoutproductie opgestart. De allereerste zoutwinning gebeurde in La Mata. Pas later werd deze overgeheveld naar Torrevieja. Tegenwoordig vindt de zoutproductie alleen nog plaats vanuit het zoutmeer van Torrevieja en dient het zoutmeer van La Mata als verwarmingstank voor het meer van Torrevieja. Door een technische reorganisatie zijn er momenteel nog 160 werknemers in vast dienstverband betrokken bij de zoutwinning. Met een productie van gemiddeld 600.000 ton zout per jaar is het zoutmeer van Torrevieja één van de grootste zoutexploitaties van Spanje. Vanwege het zonnige klimaat kan de zoutwinning gedurende het hele jaar doorgaan.


Zout winnen start met het laten vollopen van de verschillende bassins. De zon zorgt ervoor dat al het water verdampt. Nadien blijft er een grauwe massa over, een mengsel van het zout met zand en andere onoplosbare stoffen die in het zeewater zitten. Deze massa wordt door de werknemers zorgvuldig afgegraven en wordt zuiver en kraakhelder gemaakt. Het meeste zout wordt gebruikt als strooizout bij gladde wegen. Een ander deel wordt vervoerd naar fabrieken waar het zout klaargemaakt wordt voor consumptie. Op 27 januari 1989 werden de Salinas van Torrevieja en La Mata met een totale oppervlakte van 3.743 hectare tot Natuurpark verklaard.


De omgeving rond de zoutmeren zou, omwille van de relatief hoge concentraties jodium in de lucht bevorderlijk zijn voor de gezondheid. De mix van jodiumrijke buitenlucht en het microklimaat maakt deze omgeving zeer geschikt voor mensen die last hebben van hartproblemen, problemen met de luchtwegen of longen, allergieën, astma, reuma en huidaandoeningen.


Naast de vele menselijke bezoekers die hier komen wandelen, fietsen of picknicken, worden de zoutmeren ook druk bezocht door de flamingo’s die de salinas uitgekozen hebben als broedplaats. Doordat de salinas sinds 1989 beschermd zijn tegen de jacht, zoeken ook de steltkluten, de witte bergeenden, de kiekendieven en de sternen hier een veilige schuilplaats. Een belangrijke bron van voedsel voor deze vogelsoorten is de artemia salina, een schaaldier dat leeft in watergebieden met een hoog zoutgehalte.


Op ongeveer 200 meter van de N-332 bevindt zich het bezoekerscentrum van het natuurpark. Het bezoekerscentrum is ondergebracht in een oud boshuis en is gemakkelijk bereikbaar via de afrit ter hoogte van de urbanisatie Torrelamata.


Meer leuke bezienswaardigheden vind je op www.costa-info.com.


#oppadcostablanca #leukedingendoen