Turrón, een zoete lekkernij

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way. Deze en nog vele andere kerstliederen klinken door de straten. Wat is er leuker dan Kerstmis? Overal blije gezichten, mooi versierde kerstbomen, vele geschenkjes en … natuurlijk niet te vergeten turrón.


Turrón of noga is een zeer oud, traditioneel snoepje van Moorse origine. Er wordt gezegd dat de Moren turrón hebben uitgevonden meer dan 500 jaar geleden in Jijona. Jijona is een klein dorpje ongeveer 50 km ten noorden van Alicante. Sinds jaar en dag is turrón een heel populair snoepje bij de Spanjaarden. Vooral rond de feestdagen in december liggen de winkels vol met deze zoete lekkernij en is het moeilijk om aan deze verleiding te weerstaan.


De originele turrón bestaat uit slechts drie ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het hoofdbestanddeel zijn de amandelen. De honing dient als zoetmakertje en het eiwit wordt gebruikt om de turrón te binden. Volgens de echte turrón liefhebbers bestaan er slechts twee soorten turrón: de harde en de zachte. De harde turrón wordt ook wel turrón duro of turrón de Alicante genoemd. De gepelde amandelen worden geroosterd, gehakt, verwarmd met honing, gemengd met eiwit en na afkoeling in stukken gesneden. Daarnaast is er ook nog de zachte turrón of de turrón blando of ook bekend als turrón de Jijona. Dit is de bekendste noga.


Er is weinig verschil in de bereiding tussen de harde en de zachte turrón. De harde turrón bestaat uit hele amandelen met honing die men bij een constante temperatuur laat pruttelen om er tenslotte eiwit als bindmiddel aan toe te voegen. Bij de zachte turrón worden de harde, afgekoelde blokken met amandelolie tot een taaie pasta vermalen. Die wordt opnieuw verhit en glad geroerd. Met eiwit wordt de zachte massa gebonden. Turroneros zien erop toe dat de traditionele recepten in ere gehouden worden. Het bereidingsproces van turrón is de afgelopen eeuwen dan ook (bijna) niet gewijzigd. De laatste 50 jaar zijn er wel een groot aantal varianten op de markt gekomen waaronder turrón met suiker, gedroogde vruchtjes, hazelnoot en de populaire turrón met chocolade.


Voor de productie van turrón gelden strenge kwaliteitseisen om de naam turrón waardig te zijn. Eén van de belangrijkste kwaliteitseisen is het percentage amandelen dat voor de bereiding gebruikt wordt. De hoogste kwaliteit is de Turrón Suprema. Deze noga bevat voor de turrón Duro (hard) minstens 64% amandelen en voor de Turrón Blando (zacht) minstens 60%. Daarnaast hebben we nog de Turrón Extra, de turrón Estandar en de turrón Popular. Voor de turrón met chocolade gelden andere kwaliteitseisen. De hoogste kwaliteit in deze categorie is de Extra Fino gevolgd door de Fino en daarna komt de Popular. Hier is vooral het percentage cacao en melk dat gebruikt wordt van groot belang. Een Spanjaard zal niet snel genoegen nemen met een kwaliteit minder dan de Extra.


Costa-Info