‘Virgen de la Asunciónde’ patroonheilige van Elche.

Op achtentwintig december vieren de inwoners van Elche het vinden van het beeld van hun patroonheilige ‘la Virgen de la Asunciónde’ aan het strand van Santa Pola in 1370.

In processie vertrekken de inwoners van Elche op 28 december 's morgens vroeg vanaf het strand van Santa Pola met het beeld van de Maagd naar Elche en spelen de inwoners zo het gebeuren van 1370 na. Wens je mee te lopen dan kan je van half vijf tot half zeven 's ochtends gratis de bus nemen naar Tamarit vanaf de inkom van het museum Mahé, naast het paleis van Altamira. Het beeld van de patroonheilige van Elche, la Virgen de la Asunciónde, is een levensgroot beeldhouwwerk dat Maria voorstelt staande met gevouwen handen in gebed. Men kleedt het beeld naargelang de liturgische vieringen. Het hoofd van het beeld is bedekt met een sluier van zilverweefsel en bekroond een grote zilveren kroon met de figuur van de Heilige Geest. Deze zilveren kroon werd gemaakt in 1940 door de religieuze goudsmid David uit Valencia.De legende vertelt dat op achtentwintig december 1370 (volgens sommige auteurs 1265) het beeld van de Virgen de la Asunciónde ronddreef in een houten kist op de zee voor het Tamarit strand van Santa Polo. De kist werd aan land gehaald door Francesco Cantó, een soldaat die de kust bewaakte. Francesco, geschrokken van zijn vondst, sprong op zijn paard en rende in volle galop naar de stadsraad van Elche om zijn vondst te melden. Hierop haastte de voltallige raad zich naar het strand en vond er de kist met het beeld en enkele handgeschreven documenten. Die bleken het script te zijn voor het feest van Mistery d' Elche, een kerkspel dat de inwoners van Elche elk jaar in de zomer opvoeren. Hoewel op het deksel van de kist de inscriptie ‘Sóc per a Elx’ (bestemd voor Elche) duidelijk aangaf wat de bestemming van het beeld van de Maagd was, claimden ook de toegestroomde inwoners van de naburige steden Alicante en Orihuela het beeld en wilden ook zij het beeld naar hun steden overbrengen.


Om zonder ruzie de eigendomskwestie te beslissen werd de kist met het beeld op een ossenkar geplaatst. De dieren werden geblinddoekt en vrijgelaten op een kruispunt. De ossen reden met de wagen, zonder enige aarzeling, recht naar Elche en stopten enkel voor de deur van de San Sebastián kapel waar het beeld van Maria werd tentoongesteld. De inwoners van Elche wilden echter dat het beeld zou tronen op het hoofdaltaar van de nieuwe kerk. Het beeld werd meerdere malen meegenomen naar de kerk maar telkens bleek het beeld de volgende ochtend op het vroegere altaar van de kleine kapel te staan. Vanaf die dagen is de Virgen de la Asunciónde de patroonheilige van de stad Elche. Het oude beeld is tijdens de burgeroorlog in 1936 door een brand verloren gegaan. In 1940 maakte de Valenciaanse beeldhouwer Jose Capuz een nieuw beeld dat gekroond werd op 29 december 1970 tijdens het zesde eeuwfeest van de komst van de Maagd naar Elche.


Wim Kuyps


Klik hier voor het volledige programma 2019 in het Spaans